Jabolčna cesta, jabolčna pot in še kaj – novi turistični produkti

november 15, 2016

Pet avstrijskih partnerjev iz avstrijske Štajerske in štirje slovenski partnerji iz Podravja in Pomurja so se lotili izvajanja v prihodnost usmerjenega projekta vodilnih produktov obmejnega območja (buče, jabolka, termalna voda, kruh, med, mleko, hren, bezeg in laški fižol).

Na podlagi regionalnih posebnosti bodo poskušali razviti nove turistične produkte in s tem ustvariti posebna počitniška doživetja, ki jih druga območja ne bodo mogla enostavno kopirati.

Gre za aktivnosti, ki jih bodo peljali v okviru mednarodnega projekta FLAGSHIP PRODUCTS, ki je sofinanciran s strani Evropske unije, Evropskega sklada za regionalni razvoj, programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Avstrija 2014–2020.

Slovensko – avstrijsko partnerstvo

Devet partnerjev iz Slovenije (Zavod za kulturo, šport in turizem Murska Sobota, Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci, Razvojna agencija Slovenske gorice, d. o. o., Zavod za inovativnost in podjetništvo) in Avstrije bo v okviru projekta Flagship products poskušalo na podlagi regionalnih posebnosti pridobiti nova znanja, ki temeljijo na posameznih regijsko specifičnih produktih najvišje kakovosti, razviti nove in izjemne storitve in edinstvena počitniška doživetja, s čimer bodo dosegli tudi večjo prepoznavnost čezmejnih turističnih destinacij z novimi trženjskimi pristopi.

Med drugim se bodo osredotočili na buče, jabolka, termalno vodo, med, hren in bezeg. »Projekt traja tri leta, mi smo trenutno na samem začetku. Na tem delu gre bolj za oblikovanje partnerstev in pripravo izvedbenih načrtov,« nam je povedal Marko Kac iz mariborskega Zavoda za inovativnost in podjetništvo.

Predhodna analiza je pokazala, da ima projektna regija daleč največje število termalnih in mineralnih vrelcev, največje območje pridelave jabolk in je nesporno središče proizvodnje bučnih semen v Srednji Evropi.

Za projekt Flagship Products so dobili odobrenih 1,6 milijona evrov iz programa sodelovanja med Slovenijo in Avstrijo (Interreg) v obdobju med leti 2014 in 2020. Vodilni partner pa je avstrijska agencija Qualifizierungsagentur Oststeiermark.

K. Ž.

 

(Visited 47 times, 1 visits today)