Izgubljena prtljaga – kaj pa zdaj?

julij 21, 2017

Koliko prtljage vzeti na letalo, kaj storiti v primeru izgubljene prtljage – poiskali smo nasvete za lažje načrtovanje dopusta.

Prtljaga na letalih – koliko in katero prtljago s seboj?

  • Ekonomski razred – redni leti: 1 kos maksimalnih dimenzij 158 cm in 23 kg teže.
  • Poslovni razred: 2 kosa maksimalnih dimenzij 158 cm in 32 kg teže za vsakega.
  • Redni čarterski leti: 1 kos maksimalnih dimenzij 158 cm in 23 kg teže.

frogs-897387_960_720

Na letih z Adrio Airways lahko na letalo vzamemo en kos ročne prtljage v ekonomskem razredu in dva kosa v poslovnem razredu, kot so manjše potovalne torbe, prenosni računalniki ali poslovni kovčki. Ročna prtljaga ne sme presegati dimenzij 55 x 40 x 23 cm. Največja dovoljena teža ročne prtljage je 8 kg. Poleg tega lahko v kabino vzamemo tudi plašč, dežnik, bergle, fotoaparat, daljnogled, primerno količino knjig in revij, košaro ali zložljiv voziček za dojenčka in primerno količino hrane za dojenčka.

Če potujemo z nizkocenovnimi leti, kjer je brezplačna le ročna prtljaga:

  • EasyJet: brezplačno: 56 x 45 x 25 cm, teža ni omejena. Za vsak dodaten kos, ki bi ga želel potnik vzeti kot ročno prtljago je potrebno doplačilo v višini £25.
  • WizzAir: brezplačno: 42 x 32 x 25 cm, teža ni omejena; plačljivo: 56 x 45 x 25 cm, teža ni omejena. Za dodatni kos bomo odšteli od 15 do 30 evrov.
  • RyanAir: brezplačno: en kovček velikosti 55 x 40 x 20 cm, teža največ 10 kg in manjša torba velikosti 35 x 20 x 20 cm. Dodaten kos prtljage stane od 15 do 45 evrov.

Cene veljajo za dokup na spletni strani; na letališču so višje, zato je modro načrtovati te stvari vnaprej.

Izgubili smo prtljago – kaj pa zdaj?

luggage-1650171_960_720

Si predstavljate, da pridete na letališče domov, potovalk in kovčkov, v katerih nosite svoja najljubša dopustniška oblačila in spominke, pa ni od nikoder? Prtljago, ki ni prispela skupaj z nami, takoj po prihodu prijavimo na letališču pri ustrezni službi, imenovani Izgubljeno-najdeno (Lost & Found, Arrival Service) pri prevozniku, s katerim smo pristali na letališču. Če zamujene prtljage iz določenih razlogov nismo mogli prijaviti takoj, lahko to storimo pisno v 21 dneh po prihodu.

Prtljago, ki ne prispe skupaj z nami, sprva na letališčih obravnavajo kot zamujeno. V večini primerov jo namreč locirajo v naslednjih 36 do 48 urah na enem od letališč, preko katerih smo potovali. Sledi zahtevek letališča, na podlagi katerega zamujeno prtljago pošljejo po najhitrejši poti na letališče, kjer smo prijavili zamudo. Ko naša prtljaga prispe na letališke, kjer smo pristali, nas o tem obvestijo in se obenem dogovorijo za dostavo oz. osebni prevzem.

Kako sami spremljamo zamujeno/izgubljeno prtljago?

Zadnje informacije o izgubljeni prtljagi, ki je v fazi iskanja preko mednarodnega sistema za iskanje prtljage WorldTracer, lahko preverimo s svojo referenčno številko in imenom, pod katerim smo prijavili izgubo prtljage. Ko bomo opisali svojo prtljago in povedali podatke, bomo pri službi Izgubljeno-najdeno dobili referenčno številko.

 

luggage-compartment-1977186_960_720

 

Iz izgubljene prtljage sem se veliko naučila

Nena Močnik, raziskovalka: »Prtljago so mi izgubili že večkrat, pravzaprav ni bila izgubljena, le ‘zamudila’ je na isto letalo, na katerem sem bila tudi jaz. Po navadi se je to zgodilo, ko sem imela transfer in so bili vmesni časi zelo kratki. Vedno sem jo dobila dan ali dva kasneje, domov ali v hotel – nikoli ni bilo večjih težav. Še najbolj neprijetno je bilo lani v Bangkoku, ker sem morala na prtljago čakati tri dni, vmes pa sem imela slavnostno otvoritev konference, na kateri sem morala biti seveda lepo oblečena. Tako da sem precej stresno že ob šestih zjutraj hodila po Bangkoku, da bi pravočasno našla obleko. Sem se pa iz izgubljene prtljage naučila, da imam v torbi, ki gre z mano na letalo, vedno ščetko, deodorant in perilo.«

 

Kristina Žnidar

(Visited 64 times, 2 visits today)