LOGO_LUPA_web

Iz Ljubljanice potegnili približno tono in pol odpadkov

april 21, 2018

Danes je od Špice do Tromostovja potekalo tradicionalno, že 27. čiščenje Ljubljanice, s čimer se je ob jutrišnjem Dnevu Zemlje zaključila spomladanska akcija Za lepšo Ljubljano. Skupno so iz Ljubljanice potegnili približno tono in pol odpadkov.

V 27. ekološko-čistilni akciji, ki jo v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana organizira Društvo za podvodne aktivnosti Vivera, so sodelovali člani potapljaških društev Slovenske potapljaške zveze, okoljevarstveniki, ribiči, gasilci, čolnarji in reševalci, pa tudi prebivalci občine Ljubljana z okolico.

Na bregovih Ljubljanice je od Čevljarskega mostu do Tromostovja ob čistilni akciji potekal tudi kulturni program s predstavitvijo članov potapljaških in drugih društev, ki sta se jim pridružila Urška in Povodni mož. Slednji je Urško popeljal v Ljubljanico za simbolni prikaz in opozorilo, da je naše ravnanje z naravo in odnos do okolja prestopil kritično mejo.

Kolesa res ne sodijo v Ljubljanico

Predsednik potapljaškega društva Vivera Miro Potočnik, ki je bil pred 27 leti pobudnik prve čistilne akcije Ljubljanice, je ob letošnjem zaključku dejal: »Kot ljubitelj arheologije in potapljač sem že od nekdaj močno povezan z naravo. S čistilno akcijo se želimo zahvaliti reki, ki je že vrsto let naš potapljaški teren. Kolesa, drugi predmeti in odpadki v Ljubljanico res ne sodijo, zato me veseli, da je bila letošnja akcija v sodelovanju s podjetjem Spar Slovenija uspešna. Upam, da bomo še naprej nadaljevali v tako zagnanem duhu.«

Foto: Propiar
Foto: Propiar

Predsednik Slovenske potapljaške zveze doc. dr. Mitja Slavinec pa je med drugim izpostavil: »Potapljaško društvo Vivera sodi med starejša potapljaška društva v Sloveniji in se kot tako ponaša tudi z eno najbolj tradicionalnih ekoloških akcij pri nas. Njihova vsakoletna čistilna akcija Ljubljanice ob dnevu Zemlje je izjemen prispevek k čistejši reki, hkrati pa nas iz leta v leto opozarja, da je še veliko možnosti za izboljšanje našega odnosa do narave. Čestitam podjetju Spar Slovenija za odločitev, da s podporo ekoloških akcij slovenskih rek izkazuje svoj družbeni odnos do okolja, v katerem deluje, in se iskreno zahvaljujem za podpro.«

 

Vir: Propiar

(Visited 30 times, 1 visits today)