LOGO_LUPA_web

Inovativnost slovenske lesne industrije: InnoRenew center že dobil mednarodno nagrado

februar 1, 2017
Foto: Mare Mutić, InnoRenew CoE

Evropska komisija in Vlada Republike Slovenije sta novembra lani namenili 45 milijonov evrov za vzpostavitev Centra odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja (InnoRenew CoE). Prvi rezultati dela raziskovalcev so že dobili mednarodno nagrado.

Mednarodno priznanje za projekt ‘Prisedi!’

Arhitekturni biro Maechtig Vrhunc Arhitekti je bil v kategoriji urbanega pohištva nagrajen s priznanjem Red Dot 2016. Njihov projekt ‘Prisedi!’ je hkrati intervencija v javnem prostoru in serija začasnega urbanega pohištva. Konstrukcijski del mize iz masivnega lesa ostaja skozi čas nespremenjen, baldahin pa se v funkciji senčenja in razsvetljave spreminja. Nagrada je bila podeljena v kategoriji konceptov urbanega pohištva za visoko oblikovalsko kakovost, izraženo v inovativni obliki in funkciji.

Poudarek na obnovljivih materialih in zdravem bivanjskem okolju

Namen projekta je vzpostaviti center odličnosti za raziskave, razvoj in inovacije na področju obnovljivih materialov in raziskave zdravega bivanjskega okolja. Hkrati pa Sloveniji omogočiti preboj na področju trajnostnega gradbeništva, pri čemer sodelujejo raziskovalci iz Oddelka za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT in Oddelek za tehnologije UP IAM.

Center, ki deluje na Primorskem, združuje visokokvalificirane strokovnjake iz vsega sveta. Deluje v smeri inovativnega prehoda slovenske in evropske industrije na uporabo obnovljivih virov, predvsem na izkoriščanja potencialov gozda in lesa v industriji.

Kristijan Horvat

Vir: innorenew, upbudi

 

Foto: Mare Mutić, InnoRenew CoE.

(Visited 30 times, 1 visits today)