Festival vrtnic v Novi Gorici

maj 9, 2017
12. Festival vrtnic 2017 bo v Novi Gorici še do konca maja. V tem času se bodo zvrstili tudi številni dogodki, vodeni ogledi in kulinarične dobrote. Vse v znamenju vrtnic.

Burbonke na vrtu samostana

Glavna atrakcija festivala vrtnic so tudi letos burbonke, starinske vrtnice v zbirki na vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici.

Burbonke so med vrtnicami nekaj posebnega. Predstavljajo nekakšno razvojno stopnico med starimi in modernimi vrtnicami. “To so vrtnice devetnajstega stoletja in so po svetu večinoma izumrle. V Novi Gorici, mestu vrtnic, so redke ohranjene predstavnice dobile svoj vrt in postale javna zbirka izvornih burbonk, druga po velikosti v Evropi,” pravijo na TIC Nova Gorica. Zbirka je v neposredni bližini počivališča zadnjega francoskega kralja in članov njegove družine Burbonov, na vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici

Namig: v času festivala vrtnic bodo restavracije ponujale okusne grižljaje z vrtnicami, kot npr. domače štruklje, nadevane s skuto in vrtničnimi listi, postrežene z vrtničnim sladoledom.

Vrtnice bodo na ogled vsak dan (od 9. do 17. ure), vstopnina znaša 2 EUR na osebo. Od 29. aprila do 14. maja organizirajo strokovno vodstvo, vsak dan ob 11. uri, ko najbolj dišijo. Ogled je možen tudi izven tega urnika. V slabem vremenu strokovni ogledi odpadejo.

Več na: novagorica-turizem.com

(Visited 56 times, 2 visits today)