LOGO_LUPA_web

Foto: Lado Klar, vir: MOMS

Expano odprl vrata v Pomurje

april 13, 2019

Včeraj so slovesno odprli Expano, slovenski paviljon iz milanskega Expa 2015, ki krasi obrežje Soboškega jezera pri Murski Soboti in je zasnovan kot Pomurje v malem. Projekt, ki so ga poimenovali Vrata v Pomurje, predstavlja bogato kulturno in naravno znamenitost regije. 

Expano je nastal kot slovenski paviljon na svetovni razstavi Expo v Milanu. Danes ob Soboškem jezeru in kot regijsko promocijski center soustvarja, povezuje, spodbuja in promovira vrhunsko turistično in podjetniško prihodnost Pomurja.

Zasnovan je kot Pomurje v malem in predstavlja regijo, njeno kulturno bogastvo in tradicijo, turistično ponudbo regije in poslovne priložnosti, ki jih regija nudi ter njene ključnih znamenitosti.

Pomurje z dobrim milijonom prenočitev za slovenski turizem predstavlja zelo pomembno destinacijo in hkrati enega ključnih partnerjev STO v Termalno Panonski Sloveniji.

Celostno in zaokroženo predstavlja Pomurje

Expano je velikega pomena tudi za celotni slovenski turizem. S pristopom ponovne uporabe prispeva k uresničevanju trajnostne zaveze naše dežele po tem, ko je v okviru Expa v Milanu pomembno prispeval k povečanju prepoznavnosti in ugleda Slovenije. Po drugi strani pa kot odlična vsebinska in vizualna vstopna točka celostno in zaokroženo predstavlja Pomurje.

“Tako bo turist na enem mestu dobil vse informacije za celo regijo. S tega vidika je projekt tudi pomemben simbolni korak za tesnejše povezovanje deležnikov v Pomurju, to je regiji, ki ji posebno pozornost posvečamo tudi v aktivnostih Slovenske turistične organizacije. Expano prinaša nove vsebine tudi v do sedaj ne dovolj izkoriščeno lokacijo mursko-soboškega jezera, ki s temi novimi vsebinami Expano in športnimi aktivnostmi postaja točka srečevališča ne le za turiste, ampak tudi za domačine. Projekt je tako pomemben motivator obiska, pa tudi generator potrošnje v destinaciji,” so povedali na Slovenski turistični organizaciji.

Razstavni del, TIC ter gostilnica in trgovina

Expano ima razstavni del paviljona, namenjen interaktivemu vpogledu v nekatere od številnih dejavnosti na območju, in Turistični informativni center, ki bo obiskovalce usmerjal širše v regiji. V paviljonu bosta tudi gostilnica s tradicionalnimi pomurskimi dobrotami in trgovina s pomurskimi pridelki in izdelki.

Pri snovanju vsebine Expana so upoštevali vizijo, da bo predstavljal presečišče med gospodarsko in turistično vizijo in ju bo povezoval skozi 5 ključnih gospodarsko turističnih stebrov: narava, termalna voda, aktivni turizem, kulinarika in kulturna dediščina.

Postavitev in ureditev paviljona je le del širše prenove Soboškega jezera, ki so mu uredili brežine in ob njem postavili motorični park.

Grafika: expano.si

Naložbo sta sofinacirali Republika Slovenia in Evropska Unija.

 

Vir: slovenia.info

 

(Visited 195 times, 1 visits today)