EU pred sezono gozdnih požarov vzpostavila prvo gasilsko floto

maj 22, 2019

Evropska komisija je v okviru priprav na tveganje gozdnih požarov v prihajajočem poletju vzpostavila prvo floto gasilskih zrakoplovov na podlagi novega sistema rescEU za boj proti naravnim nesrečam.

Floto rescEU bo v začetnem prehodnem obdobju sestavljalo sedem letal in šest helikopterjev za zračno gašenje požarov. Opremo bo zagotovilo pet držav EU, ki so jih v zadnjih letih pogosto prizadeli gozdni požari. Dve letali bo zagotovila Hrvaška, eno Francija, dve Italija in še dve Španija. Švedska bo zagotovila šest helikopterjev.

Evropska komisija v okviru priprav na sezono gozdnih požarov poleg vzpostavitve flote rescEU krepi tudi svoje zmogljivosti za spremljanje in koordinacijo, vključno z rednimi stiki z državami članicami, terenskimi vajami v zvezi z gozdnimi požari ter krepitvijo Centra EU za usklajevanje nujnega odziva (ERCC) z dodatno ekipo strokovnjakov.

Lani v naravnih nesrečah umrlo prek 100 ljudi

Evropa je bila v zadnjih letih priča hudim naravnim nesrečam in nesrečam, ki jih je povzročil človek. Med njimi so bili gozdni požari, poplave, neurja in potresi, v katerih so umirali ljudje. V letu 2018 je v njih življenje izgubilo več kot 100 ljudi. Da bi bolje zaščitili državljane v stiski, rescEU krepi skupno sposobnost EU, da prepreči, se pripravi in se odzove na nesreče.

 

Vir: EK

(Visited 34 times, 2 visits today)