Eko teden v Mariboru

maj 31, 2016

Zveza prijateljev Mladine od 6. do 10. junija 2016 na Glavnem trgu v Mariboru organizira Eko teden, v sklopu katerega se bo odvilo več delavnic in predstav.

V ponedeljek, 6. junija, med 15. in 18. uro in od torka, 7., do petka, 10. junija, med 9. in 18. uro:

Ustvarjalne delavnice, kjer bodo iz naravnih in odpadnih materialov izdelovali dravska plovila, živali, ki jih najdemo na, v in ob Dravi, dravska pravljična bitja in igre, s katerimi si krajšamo čas.

Učilnica na prostem bo potekala v duhu letošnjega mednarodnega leta stročnic. Obiskovalci bodo izvedeli, da med stročnice spadajo: fižol, grah, bob, dolga vigna, soja, leča, čičerika in arašidi. Ogledali si jih bodo v naravni velikosti, pod povečevalnim steklom, jih otipali, se naučili od  kod izvirajo, kako jih vzgajamo …

Senzorični poligon in igralni kotiček – “Bosonogi in goloroki se bomo podali zanimivim dogodivščinam naproti, z igrami na prostem pa si nabirali neprecenljive izkušnje, sodelovali, sklepali prijateljstva, se učili za življenje,” pravijo na ZPM Maribor.

Sodelovale bodo tudi druge organizacije in društva: Gobarsko društvo Lisička, Center eksperimentov Maribor, Društvo za preučevanje in opazovanje ptic Slovenije, Ribiška družina Maribor, Ropotarnica, Društvo Štorklja …

Od torka, 7., do petka, 10. junija, med 9. in 12. uro:

Vrtnarska delavnica – kjer bomo izdelali lonček za sajenje, okrasno ploščico, na kateri je označena vrsta rastline in nato zasadili rastlino ali posejali seme.

Od torka, 7., do četrtka, 9. junija, med 9. in 18. uro:

Planetarij, kjer boo izvedeli, kaj je svetlobno onesnaženje? Obisk planetarija v središču mesta bo poučno in zanimivo doživetje.

Od torka, 7., do četrtka, 9. junija, ob 16. uri:

Pripovedke o Dravi bomo spoznavali ob popoldnevih. Ohranjene so namreč številne bajke, legende, pripovedke, ki govorijo o dravskih povodnih možeh, vilah in ljudeh, ki so živeli ob Dravi ali po njej splavarili. Ko nam bodo dodobra razburkale domišljijo, jih bomo likovno upodobili.

Od torka, 7., do petka, 10. junija, ob 10. uri:

Predstave za velike in majhne: 

  • Torek: Čarovnik Grega ”Nagajive smeti”
  • Sreda: Andreja Zupančič ”Zaljubljena predstava”
  • Četrtek: Gledališče LALANIT “Cirkus ponovne uporabe”
  • Petek: Gledališče PRAVLJIČARNA “Dravske pripovedke”

“Z našimi programi za varstvo okolja in ohranjanje narave želimo osveščati, informirati, svetovati in posredovati znanja vsem generacijam. Želimo povedati in pokazati, da lahko vsak posameznik s svojim odgovornim ravnanjem veliko naredi za zdravo okolje in s tem za lastno zdravje,” vabijo na Eko teden 2016 v ZPM Maribor vse, predvsem pa otroke.

(Visited 36 times, 1 visits today)