LOGO_LUPA_web

Eko in zdravo tudi po 18. Ekoprazniku

september 12, 2019
Foto: ITR

V soboto, 7. 9. 2019 je na Ljubljanski tržnici na Pogačarjevem trgu že osemnajstič zaživel Ekopraznik, tokrat posvečen praznovanju 20. obletnice (prve slovenske) ekotržnice, ki obiskovalcem sicer vsako soboto ponuja eko obilje iz domačih logov.

Na sedemdesetih stojnicah se je predstavilo 66 ekoloških pridelovalcev in predelovalcev poljščin, olja, mesa, školjk, kozmetike, čistil in prehranskih dopolnil. Med razstavljavci so bile tako ekološke, turistične kmetije, zadruge, združenja ekoloških kmetov kot vzgojno-izobraževalni zavodi, vključeni v program Šolski ekovrtovi.

Foto: ITR

Čemernemu, a na srečo ne deževnemu vremenu navkljub se je izkazalo, da je 20 let obstoja Ekotržnice oblikovalo zavest obiskovalcev. “Med njimi opažamo letos še več turistov, kot lansko leto,” pravi organizator, Inštitut za trajnostni razvoj, ki je tudi letos pripravil bogat spremljevalni program, v katerega so vključili tudi nagradno igro.  “Več kot 150  izvirnih, ekoloških in uporabnih nagrad je odromalo v roke obiskovalcem, ki so se imeli na Ekoprazniku možnost podučiti o določanju kvalitete oljčnega olja in se izuriti v pripravi ekoloških školjk klapavic,” povedo na Inštitutu.

Vse več zanimanja za ekološke izdelke

Razstavljavci iz vse Slovenije so Ekopraznik posvojili kot kotiček za srečevanja s svojim stalnimi strankami, izmenjavo informacij med seboj, predvsem pa kot dogodek, ki vedno znova omogoči prodajo izdelkov na zavidljivi konkurenčni ravni.

Mestna občina Ljubljana, ki od samih začetkov podpira izvedbo Ekopraznika, se povečanja zanimanja za ekološko hrano in izdelke veseli, predstavniki pa pogumno razmišljajo o v celoti ekološki osrednji ljubljanski tržnici, v obdobju naslednjih dvajsetih let. Snovalci Ekopraznika to vizijo pozdravljajo in jo podpirajo.

Organizator prireditve ocenjuje, da je zavest o zdravem načinu bivanja in prehranjevanja postala stalnica veliko meščanov, v svojih prizadevanjih po razvoju zdravega življenjskega sloga v RS pa prebivalcem ozavešča pomen zdrave hrane in zmanjševanja škode v naravi – z eko izbiro.

 

Vir: ITR

 

 

 

(Visited 23 times, 1 visits today)