Druga najmlajša svetovna prvakinja: plezalka Janja Gambret

september 18, 2016
Janja Gambret, svetovna prvakinja pri 17ih letih (foto: Luka Fonda)

Janja Garnbret z zmago in Mina Markovič s tretjim mestom sta na svetovnem prvenstvu v težavnosti v Parizu postavili nov mejnik slovenskega plezanja.  Komaj 17-letna Korošica je po 15 letih ponovila uspeh Martine Čufar, svetovne prvakinje leta 2001, njena izkušenejša kolegica pa je z bronom poskrbela, da je slovensko športno plezanje prvič v zgodovini doživelo dve tekmovalki na stopničkah svetovnega prvenstva.

Janja Garnbret, svetovna prvakinja, Mina Markovič, bronasta v Parizu, (Foto: Luka Fonda)
Janja Garnbret, svetovna prvakinja, Mina Markovič, bronasta v Parizu, (Foto: Luka Fonda)

Uresnišila otroške sanje

“Na svoje prvo svetovno prvenstvo sem res želela iti brez pričakovanj, ki so me v Arcu in morda v Imstu pokopala, tako da v Parizu nisem bila obremenjena. Že kot deklica sem sanjala, da bom nekoč tekmovala v svetovnem pokalu in potem tudi postala svetovna prvakinja, kar se je zdaj uresničilo. Sploh ne znam opisati te sreče in še vedno ne morem verjeti, da mi je uspelo,” se je smejalo drugi najmlajši svetovni prvakinji v težavnosti, ki se je že v izolacijski coni počutila odlično, močno in dobro pripravljeno, finalno smer pa odplezala suvereno do vrha, kjer so bili oprimki zelo spolzki, zato je pohitela čez zgornji del in ob stoječih ovacijah večtisočglave množice v pariški dvorani Bercy zmagovito dvignila pest. 

Glava pomembnejša od fizične moči

Janjina kariera se bliskovito vzpenja, večkratna mladinska evropska in svetovna prvakinja je že na svojem prvem članskem prvenstvu posegla najvišje. “Pri tem je bila glava pomembnejša kot moja fizična moč, v glavi sem morala vse postaviti na pravo mesto. Nisem se smela obremenjevati, ampak le uživati v plezanju, kar je bilo ključno,” je poudarila.

(Visited 52 times, 1 visits today)