LOGO_LUPA_web

Dobra praksa: Samostojno živijo klub motnjam v duševnem razvoju

februar 11, 2019
Vir: Zero Project

Psihoanalitično združenje je nevladna organizacija iz Kazahstana, ki je leta 2016 začela program za samostojno življenje (SIL) v pokrajini Almaty. Združenje pomaga ljudem z motnjami v duševnem razvoju, da se izselijo iz zaprtih institucij.

V ta namen je organizacija ustanovila izobraževalno kavarno, v kateri je bilo zaposlenih deset oseb s psihosocialnimi težavami, ki so živele v zaprtih ustanovah. Od lani Psihoanalitično združenje nadzira šest skupinskih domov, dve kavarni in 20 zaposlenih upravičencev, ki zdaj živijo sami.

Leta 2012 je vlada začela izvajati načrt deinstitucionalizacije. Cilj pilotnega projekta je premestiti 60 oseb z motnjami v duševnem razvoju iz zaprtih ustanov, jim zagotoviti zaposlitev in jih naučiti življenjskih veščin, kako kupiti živila, plačati komunalne storitve in prihraniti denar.

Prve kavarne že obratujejo

20 upravičencev je zapustilo psihiatrične ustanove, da bi bili vključeni v pilotni projekt, več kot 230 ljudi jih še vedno čaka v ustanovah, kjer so deležni usposabljanja in pravne podpore kot pripravljalni korak za SIL. Prva izobraževalna kavarna je začela delovati z desetimi zaposlenimi s psihosocialnimi težavami, medtem ko so še živeli v ustanovah. Leta 2018 je nevladna organizacija nadzirala šest skupinskih domov, dve kavarni in 20 zaposlenih, od katerih jih deset pokriva večino svojih stroškov.

Danes je program Psihoanalitičnega združenja delno samozadosten, socialno podjetništvo v izobraževalnih kavarnah pa pomaga upravičencem, da zaslužijo za preživetje. Program trenutno deluje v mestih Almaty in Astana.

 

Vir: Zero Project

(Visited 44 times, 1 visits today)