LOGO_LUPA_web

Dan trniča na Veliki planini

avgust 4, 2017
Foto: Zavod za turizem in šport v Kamniku

Nad Kamnikom čisto zares pastirji še vedno živijo, kot so nekdaj. Tam se čas ustavi, oko razživi in na prelepi panorami Kamniško-Savinjskih Alp se spočije duša. Okuša se pastirske jedi iz sveže pomolzenega mleka in na prav poseben dan, na dan trniča, si v idilični pastirski vasici lahko sami izdelamo tradicionalni velikoplaninski sir trnič. Podrobneje spoznajte trnič – sir iz Velike planine – in ljubezensko zgodbo, ki jo nosi s seboj.

V začetku avgusta, ko goduje zavetnica kapelice na Veliki planini – Marija Snežna -, lahko spoznate bogato tradicijo osrednje kulinarične posebnosti Kamnika – sir trnič. Takrat lahko obiskovalci Velike planine v pastirskem naselju spoznajo postopek izdelave te velikoplaninške posebnosti ter se ob pomoči izkušenih sirark v pripravi preizkusijo tudi sami.

V nedeljo, 6. avgusta, bojo pred Preskarjevo muzejsko bajto v Velikem pastirskem stanu na Veliki planini potekale različne delavnice. Od izdelovanja trniča pa do prikaza sirjenja po starem.

Trnič – ljubezenska zgodba s planin

Trniče so pastirji izdelovali predvsem v 19. in v začetku 20. stoletja. Gre za jed iz skute iz ogretega kislega mleka z dodatkom smetane. Oblikovan v kepo in osušen. Po izročilu so pastirji trniče jeseni, ob koncu paše, kot dokaz ljubezni in zvestobe, lahko tudi obljube zakona, podarjali svojim izbrankam, ženam in dekletom. Pastirji so en trnič obdržali, drugega pa podarili izvoljenkam. Če je obdarovanka sir sprejela, je s tem pristala na pastirjevo dvorjenje.

trnič

Zaradi posebnega naravnega okusa je trnič primerna popestritev okusov različnih jedi, celo sladic. Svež trnič ima nežen okus zato ga dodamo jedem z manj ostrim okusom, z zorenjem pa postaja ostrejši in žlahtnejši. Mlad trnič nastrganega posipamo na rižoto, testenine, juho ali solato. Lahko je dodatek pri pripravi mesnih in ribjih jedi ali pa predjed z dodatkom medu ali popra pokapanega z oljem. Hranimo ga v zračni embalaži, močneje presušen pa ima neomejen rok trajanja in ga ni potrebno hraniti v hladilniku.

Obiščite tudi Preskarjev muzej

Preskarjev muzej prikazuje življenje pastirja v 19. stoletju in s svojo preprostostjo že na prvi pogled vzbudi radovednost. V njem si lahko ogledate zbirko oblek in orodij, izveste pa tudi, s čim so si pomagali pri lovljenju miši in kako so ostali budni na paši.

www.velikaplanina.si

(Visited 39 times, 1 visits today)