Dan odprtih vrat v Narodni galeriji: risanje med umetninami

september 16, 2016
Risanje med umetninani (Foto: Narodna galerija)

22. septembra od 18. do 22. ure v Narodni galeriji pripravljajo edinstven dogodek: Risanje med umetninami.

Brezplačno bodo na razpolago risarski pripomočki, kot so papir, svinčniki, podloge, štafelaji, galerijski stoli, v galeriji pa bodo na voljo tudi z uporabnimi risarskimi nasveti.

V Narodni galeriji želijo s tem dogodkom spodbuditi ljudi k ustvarjanju, k pozornejšemu opazovanju, k odkrivanju novih svetov.

Risanje ima pozitivne učinke, številne raziskave so pokazale, da risanje umirja stres, odvrača pozornost od digitalnih medijev in spodbuja ustvarjalnost na vseh področjih.

“Sploh ni pomembno, kakšna risba nastane, glavno je, da pri risanju uživate. V sebi lahko najdete umetnika ali pa ne. Lahko narišete Kobilčino Kofetarico ali pa svojo Kofetarico. Vabimo vas, da si umetnine pogledate od blizu,” pravi direktorica Narodne galerije dr. Barbara Jaki.

Obiskovalce vabijo, da se ustavijo ob umetnini ali dveh in prerišejo kompozicijo ali le kakšen detajl s svoje najljubše umetnine.

V pomoč pri risanju bodo risarskim navdušencem akademski slikar in pedagog Andrej Brumen Čop, stripar in umetnostni zgodovinar Jakob Klemenčič ter akademski slikarki in galerijski animatorki Tanja Milharčič in Teja Vučko. Obiskovalci bodo dobili tudi odgovore na vprašanja o svojih najljubših delih, saj bosta prisotna tudi galerijska kustosa dr. Andrej Smrekar in dr. Ferdinand Šerbelj.

Ustvarjali bodo tudi otroci (Foto: Narodna galerija)
Ustvarjali bodo tudi otroci (Foto: Narodna galerija)

Poskrbljeno bo tudi za družine

Otroci bodo lahko barvali pred Narodno galerijo, risali v Galovi sobi in pred umetninami ter pobarvali motiv iz naše nove pobarvanke Raziskujmo in pobarvajmo slike v Narodni galeriji.

(Visited 57 times, 1 visits today)