LOGO_LUPA_web

Brki v znak ozaveščanja in podpore

november 6, 2017

November je mesec, posvečen ozaveščanju o raku prostate. Gre za najpogostejšo obliko raka pri moških, ki je zadnja leta v porastu. November pa je tudi čas, ko moški odvržejo britvice in si puščajo rasti brke, s čimer se pridružujejo svetovnemu gibanju proti raku na prostati in modih.

disguise-2023997_960_720

Rak prostate predstavlja 13,6 % vseh novih primerov raka pri moških in je v večini razvitih svetovnih področij najpogostejši rak pri moških. V Sloveniji je bil po podatkih Registra raka Republike Slovenije leta 2011 z 21,5 % rak prostate najpogostejši moški rak – zbolelo je 1.539 moških, umrlo pa 3.787.

Movember prihaja iz Avstralije, kjer je po podatkih o fundaciji ‘Movember’ kampanja nastala povsem naključno. Leta 2003 sta dva prijatelja, Travis Garone in Luke Slattery, želela nazaj v modo vpeljati brke. Našla sta 30 moških, ki so se lotili izziva: zdržati mesec dni brez britja brk, kar so proslavili na koncu meseca. Odzivi na njihov izziv so bili neverjetni, zato so se naslednje leto odločili, da bodo gesto povezali z osveščanjem o raku na prostati. Tako je bila ustanovljena Fudancija Movember, ki se je povezala z avstralsko Fundacijo za raka na prostati.

Od leta prvega izziva do ustanovitve Fundacije Movember so zbrali 40.851 dolarjev, ki so jih podarili Fundaciji za raka na prostati. Tako se je iz običajnega izziva razvilo globalno in izredno močno gibanje, namen katerega je osveščati o nevarnosti in podpreti raziskave proti raku na prostati. Leta 2007 so se kampanji v Avstraliji pridružile še Kanada, Nova Zelandija, Španija, Velika Britanija in ZDA, zadnja leta pa je gibanje dobilo pomen tudi v Sloveniji.

 adventure-2679501_960_720

 

Beseda Movember je angleška skovanka, in sicer iz besed ‘mo’, ki v avstralskem slengu pomeni brki, in november – mesec, ki označuje gibanje proti diskriminaciji brkov, v duhu katerega si moški pustijo rasti brke in ponekod cel mesec zbirajo sredstva, namenjena raziskovanju in preventivi proti raku na prostati.

Premalo vemo o raku prostate

V Sloveniji je rak prostate za pljučnim rakom drugi najpogostejši rak pri moških in njegova pojavnost po letu 1950 narašča, tudi zaradi staranja prebivalstva. Kot pove prof. dr. Maja Primic Žakelj, več kot polovica bolnikov zboli v starosti 60–74 let (60 % v letih 2007–2011). »Bolezen je pred 50 letom starosti izjemno redka. V letih 2007–2011 je bilo registriranih v povprečju 15 bolnikov letno. Starostno specifična incidenčna stopnja se veča s starostjo,« pove vodja epidemiologije in registra raka na Onkološkem inštitutu prof. dr. Maja Primic Žakelj.

Dr. Primc Žakelj poudarja, da kljub številnim epidemiološkim raziskavam, zaenkrat še vedno premalo vemo o etiologiji raka prostate. Starost, rasa in družinska obremenitev so najzanesljivejši nevarnostni dejavniki. Proučujejo še številne druge morebitne dejavnike, kot so alkohol, kajenje, vazektomija, indeks telesne mase, nekatere snovi na delovnih mestih, vendar za nobenega povezave z rakom prostate niso potrjene.

 

Kristina Žnidar

 

 

 

 

(Visited 60 times, 1 visits today)