LOGO_LUPA_web

Bogataši so resnično manj radodarni od revnejših

julij 26, 2018

Ljudje, ki zaslužijo več denarja, so manj verjetno pripravljeni deliti svoje bogastvo, kot tisti, ki zaslužijo manj. Tako pravi nova študija, opravljena na univerzi Queen Mary v Londonu in objavljena v reviji Basic and Applied Social Psychology.

Raziskovalci so izvedli družbeni eksperiment, kjer so ljudje igrali igro za pravi denar. Razvrstili so jih v višji in nižji status, ki je določil, koliko denarja so prejeli na začetku. Igralci z višjim statusom so se razdelili še na dve skupini – tiste, ki so denar dobili in tiste, ki so si ga prislužili s trudom. Igra v kateri so sodelovali je vsebovala odločitev, koliko denarja bodo igralci obdržali zase in koliko ga bodo podarili v fond, ki se po koncu igre porazdeli med vse sodelujoče.

Raziskava je potrdila, da so na splošno tisti z nižjim statusom v skupni fond prispevali več, kot tisti z višjim statusom. In tisti, ki so svoje bogastvo prislužili s trudom, so prispevali še manj od tistih, ki so svoje bogastvo dobili naključno.

„Za visoke statusne posameznike je bil način, kako so bogastvo dobili, bodisi s pomočjo naključja ali napora, ključni dejavnik, ki je odločil stopnjo sodelovanja z ostalimi,“ je dejala Magda Osman, profesorica na šoli Queen Mary in glavna avtorica študije. „Če pridobite visok status z naporom in ne s priložnostjo, boste bolj verjetno želeli ohraniti, kar ste zaslužili. Ko je vaše bogastvo omejeno, pa imate več spodbude za sodelovanje.“

Druga presenetljiva ugotovitev v raziskavi je bila, da empatija nima prav nobenega vpliva na spodbujanje pro-socialnega vedenja, z drugimi besedami, v skupni fond ne prispeva nič denarja. „To je pomembna ugotovitev, saj obstaja veliko trditev, da je empatija lepilo, ki povezuje ljudi, da delujejo družbeno. Kot kaže pa denar situacijo spremeni in takrat, empatija nima nobene vloge pri izboljšanju družbenega vedenja.

(Visited 31 times, 2 visits today)