LOGO_LUPA_web

Bo Piran zaradi dvigovanja morske gladine kmalu pod vodo?

januar 23, 2018
Foto: Barbara Kožar, vir: STO

V obdobju 1960-2015 se je srednja višina morja ob slovenski obali zvišala za 10 cm, v povprečju za 1,7 mm/leto. V zadnjih 20 letih je težnja zviševanja večja, v povprečju se višina morja zviša 5 mm/leto. Kajlahko torej pričakujemo?

»Ocenjujemo, da na dvigovanje gladin slovenskega morja vpliva globalno povišanje temperatur zaradi česar se povečuje volumen morja in se topijo ledeniki. Poleg tega je zaradi značilne lege slovenskega morja, bolj kot drugje, poudarjen vpliv narivanja morja ob obalo in to predvsem v času vetrov iz južnih smeri, kar navadno sovpada tudi z znižanim zračnim pritiskom. Pogostost teh dogodkov vpliva na celotno oceno dvigovanja gladine,« pojasnijo na Agenciji RS za okolje.

So naša obalna mesta v nevarnosti?

ARSO pomirja: »Naša obalna mesta v naslednjih letih ne bodo pod vodo, se bo pa v naslednjih desetletjih primerno postopno prilagajati dvigovanju morja. Urbana obala v slovenskih obalnih mestih je namreč postavljena dokaj blizu poplavni višini morja,« in še dodajo, da obstaja druga nevšečnost, saj se ob zviševanju gladin morja zmanjšujejo padci odtokov komunalnih voda, kar je občasno lahko ena od težav v obalnih mestih.

(Visited 67 times, 1 visits today)