LOGO_LUPA_web

»Biti gasilec je čast, biti gasilec je odgovornost in biti gasilec pomeni delati predvsem za sočloveka«

september 9, 2019

Predsednik vlade Marjan Šarec se je v Metliki udeležil včerajšnje osrednje slovesnosti z mimohodom gasilcev in sil za zaščito in reševanje v počastitev 150. obletnice ustanovitve prvega prostovoljnega gasilskega društva na Slovenskem.

Ob tem je dejal: »Biti gasilec je čast, biti gasilec je odgovornost in biti gasilec pomeni delati predvsem za sočloveka in delati za svojo državo, kajti ko gasilec gre, ko se ne vpraša, kaj gori ali katera tegoba je zadela ljudi, ali je res nujno ali pa je nekdo samo tako malo poklical, ker ni dobro pogledal, takrat gasilcu bije srce in se ne ozira na nič drugega. Takrat ni ne bolečine ne žalosti, ni bolezni, ni ničesar. Je samo skrb za sočloveka, kako bo rešil premoženje ali pa tudi tisto najdragocenejše, kar ima človek, to je njegovo življenje.«
Predsednik vlade je poudaril tudi, da ugled gasilcev ni bil vedno na tako visoki ravni, kajti bilo je tudi obdobje relativnega miru in takrat se je na gasilce pozabljalo, česar ne moremo trditi za današnje čase, ko je intervencij vedno več.

Ob koncu nagovora je predsednik vlade opomnil tudi na stiske gasilcev, saj vidijo pri intervencijah veliko trpljenja, kar zagotovo ni lahko in zaključil z zahvalo ter gasilskim pozdravom: »V imenu države, v imenu vseh prebivalk in prebivalcev Republike Slovenije, iskrena hvala. Naj živi in se razvija slovensko gasilstvo nadaljnjih 150 let. Na pomoč!«

Prvo prostovoljno gasilsko društvo pri nas bilo ustanovljeno leta 1869 prav v tem kraju in pomeni začetek organiziranega gasilstva pri nas. Na včerajšnji slovesnosti so počastili tudi 70. obletnico ustanovitve Gasilske zveze Slovenije ter 50. obletnico ustanovitve Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča.

Metliški graščak dr. Josip Savinšek je 18. septembra 1869 na dvorišču svoje graščine zbral 27 mladih Metličanov in ustanovil Požarno brambo, prvo gasilsko društvo na Slovenskem, zato imamo Slovenci prav v tem kraju tudi Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča, ki je bil ustanovljen 16. avgusta 1969, ob 100. obletnici organiziranega gasilstva na naših tleh. Gasilska zveza Slovenije (GZS) danes združuje več kot 120 gasilskih zvez in kar 1341 prostovoljnih gasilskih društev (PGD), v katera je vključenih že več kot 160.000 članov. Velja za najštevilčnejše prostovoljno humanitarno združenje v Republiki Sloveniji. Nezadržno se približuje tudi leto 2021, ko bo Celje gostilo mednarodno gasilsko olimpijado in bo Slovenija prvič v zgodovini gostiteljica tega največjega gasilskega tekmovanja na svetu. Ob robu tekmovanja bodo pripravili tudi skupščino mednarodne gasilske zveze.
Vir: PVRS

(Visited 25 times, 4 visits today)