LOGO_LUPA_web

Foto: David Clode /unsplash

Beseda leta 2018 je čebela!

januar 11, 2019

Beseda leta je beseda, ki je značilno zaznamovala lansko leto. V Sloveniji je izbor besede na pobudo Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU prvič potekal leta 2016. Po izboru glasovalcev je leto 2016 najbolj zaznamovala beseda begunec, leto 2017 besedna zveza evropski prvaki, leto 2018 pa čebela.

Tokrat smo lahko  izbirali med 10 besedami: čebela, generalka, mikroplastika, orbanizacija, risoroman, skodelica kave, sovraštvo, tekstati, tipanka in varda. Največ glasov je prejela beseda čebela. Sledi ji mikroplastika, tretja je besedna zveza skodelica kave. Glas v spletni anketi, ki je bila objavljena na spletnih straneh ZRC SAZU, ZRCalnika, portalu MMC in računih obeh sodelujočih partnerjev na družbenih omrežjih Facebook in Twitter, je oddalo več kot 2000 glasovalcev.

Ljubezen do čebel se na slovenskem kaže že stoletja

Kot je povedal dr. Simon Atelšek, eden od soavtorjev Terminološkega slovarja čebelarstva in tudi sam ljubiteljski čebelar, je strokovno besedišče čebelarstva posebno po tem, da ima zelo malo prevzetih besed. To pa zato, ker smo bili Slovenci že z Antonom Janšo, ki je bil v 18. stoletju celo dvorni učitelj čebelarstva pri Mariji Tereziji, v tej panogi zelo napredni in smo svoje znanje izvažali, ne pa ga prevzemali od drugod, kar je recimo veljalo pri pravu, vojski ipd. Zanimivo je tudi to, da imamo v slovenščini že do srede 19. stoletja napisane kar štiri samostojne čebelarske priročnike, kar je v primerjavi z drugimi sorodnimi strokami izjemno.

Simon Atelšek poudarja še, da je iz terminologije razvidno, kako zelo Slovenci spoštujemo čebelo: naredili smo jo sebi enako in jo počlovečili. »Za čebele tudi v strokovni literaturi nikoli ne zapišemo, da poginejo, temveč umrejo,« pravi Atelšek. Poleg tega smo izraz za matico izpeljali iz besede mati, medtem ko se glavni čebeli v panju v angleščini reče queen in v nemščini Koenigin. Iz jezika je vsekakor razbrati, da Slovenci čebelo od nekdaj zelo cenimo, sklene Atelšek.

Izbrana tudi najbolj obetavna beseda leta

Komisija je med neologizmi kot najbolj obetavnega izbrala izraz drečka, sestavljen iz besed drek in vrečka, ki pomeni vrečko za pobiranje pasjih iztrebkov na javnih površinah. Komisija je bila navdušena tudi nad izrazom (po)franati, ki je tvorjen po analogiji s (po)guglati in pomeni iskati na slovarskem portalu Fran.

 

Vir: ZRC SAZU

(Visited 67 times, 1 visits today)

ODDAJTE SVOJ GLAS IN POSTAVITE SVOJO OBČINO NA PR(A)VO MESTO!

 


Odgovorite na spodnja vprašanja z ustreznim izborom števila:

1 = zelo slabo, 2 = slabo, 3 = dobro, 4 = zelo dobro, 5 = odlično


1. Kako ste zadovoljni z življenjem v svoji občini?


2. Kako ste zadovoljni z razvojem vaše občine?


3. Kako občina skrbi za svoje občane, posebej ranljive skupine?


4. Kako občina skrbi za okolje (odpadki, zrak, voda, tla), kolikšna je trajnostna naravnanost občine?


5. Kako bi ocenili razvoj turizma - je tudi v skladu s skrbjo za domačine?


6. Ali je v zadnjem letu (od volitev) opaziti izboljšanje ali poslabšanje življenja in razvoja v občini?


7. Kateri projekt/dogodek ste v vaši bližini opazili v zadnjem letu? Kaj od obljubljenega pogrešate?

 

Za sodelovanje izpolnite kontaktni obrazec.