LOGO_LUPA_web

Panoramic view of Morbegno (Sondrio, Valtellina, Lombardy, Italy)

Alpsko mesto leta 2019 je italijanski Morbegno

marec 15, 2019

Včeraj je Morbegno v Lombardiji (Italija) v okviru slovesne prireditve uradno prevzel naziv Alpsko mesto leta.

Društvo Alpsko mesto leta se že veseli, da bo naziv lahko predalo županu Andrei Ruggeriju, ki se je ob tem zahvalil z naslednjimi besedami: „Ponosni smo, da smo postali nosilci naziva Alpsko mesto leta 2019, saj ta za nas pomeni potrditev, da je bila naša odločitev za koncept trajnostnega razvoja pravilna, obenem pa tudi motivacijo, da naša prizadevanja v tem smislu še nadgradimo in okrepimo.“

Znano mesto za Slow Tourism

Aktivno manjše mesto v dolini Valtellina v neposredni bližini Comskega jezera ima bogato zgodovino in kulturo, ravno tako pa je zelo znano med ljubitelji gibanja Slow Tourism. Naziv je bil temu zelo živahnemu mestu s približno 12.000 prebivalci podeljen zaradi številnih odlik in prizadevanj oz. kot je v svoji celoviti utemeljitvi zapisala mednarodna strokovna žirija, sestavljena iz predstavnikov alpsklih mest: „Morbegno kaže veliko pripravljenost za sodelovanje z okoliškimi regijami. Storitve, ki jih za regijo zagotavlja kot ključna destinacija, so
raznovrstne, poleg tega pa se je že doslej soočal s temami Alpske konvencije, kar nakazuje obetavne temelje za prihodnost.“ Morbegno tako sledi svojemu predhodniku, alpskemu mestu leta Bressanone.

lake-3709807_1280

Lokalne vredno in trajnostna naravnanost

V novem alpskem mestu leta stavijo na lokalne vrednote, saj spodbujajo regionalno kmetijstvo in njegove proizvode kakor tudi trajnostno oskrbo z energijo iz distribucijskih sistemov daljinskega ogrevanja. V glavnem mestu na severu Lombardije dosledno zmanjšujejo krajevni promet, ukvarjajo pa se tudi s preoblikovanjem mestnih zelenih površin, pri čemer upoštevajo zlasti potrebe gibalno oviranih oseb, družin in otrok.

Prav tako Morbegno spodbuja posredovanje znanja o kulturi lastnega mesta in regije in pri tem pozornost posveča predvsem mladim in družinam.

Dodelitev naziva naj bi bila poleg ocene obstoječih pobud tudi spodbuda za oblikovanje trajnostne prihodnosti. V prihodnje bi bili lahko ključni dejavniki razvoja mesta krepitev alpske zavesti in številni drugi projekti, npr. na področju trajnostnega družbenega razvoja.

Na splošno je Morbegno zaradi svojega premišljenega delovanja alpsko mesto v pravem pomenu besede: njegovo zavzemanje za povečanje vrednosti tako mestnega prostora kot okoliških območij spodbuja trajnostni turizem. Dolgoročno prostorsko načrtovanje, ki je prijazno do okolja, prenova zgodovinskih stavb, sodoben razvoj zelene energije in spodbujanje hribovskega kmetijstva – vse to je trdna podlaga za uspešno prihodnost mesta.

 


Mesta, ki so prejela naziv Alpsko mesto leta, se med seboj povezujejo v istoimenskem društvu, ki trenutno šteje 16 mest z območja Avstrije, Francije, Italije, Nemčije, Slovenije in Švice. Po Bellunu (1999), Trentu (2004), Sondriu (2007), Bolzanu (2009), Leccu (2013), Tolmeču (2017) in Bressanonu (2018) je osmo italijansko alpsko mesto leta

 

(Visited 32 times, 1 visits today)