LOGO_LUPA_web

Ajdovščina pričela z virtualno tržnico povezovati kmete s kupci

februar 9, 2017

Občina Ajdovščina je vzpostavila spletno aplikacijo virtualne tržnice, s katero začenja novo poglavje pri podpori lokalnim kmetom. Aplikacija povezuje ponudnike in kupce, ki lahko izbirajo med različnimi ponudbami.

Vir: Virtualna tržnica Vipavske doline
Vir: Virtualna tržnica Vipavske doline

Tržnica, ki temelji na sodobni komunikacijski tehnologiji

Virtualna tržnica ni običajna spletna trgovina, temveč je zasnovana na osnovi vzpodbujanja ponudbe in povpraševanja. Aplikacija je usmerjena na kupca, ki s pomočjo oglasa povprašuje po lokalnem sadju in zelenjavi. Temelji na sodobni komunikacijski tehnologiji, na objavljene oglase ponudnikom odgovarja preko SMS-ov in jih tako v realnem času obvešča o oglasih, naročilih in sprejetih ponudbah.

Za brezplačno uporabo se je potrebno najprej registrirati, dostopna pa je na spletni strani http://www.virtualnatrznica.ajdovscina.si/

Namenjena predvsem lokalnim ponudnikom in kupcem

Aplikacija je v prvi vrsti namenjena lokalnim pridelovalcem sadja in zelenjave kot tudi potencialnim kupcem. Njene prednosti bodo lahko izkoristile predvsem kuhinje javnih zavodov, ki na vsakodnevni ravni naročajo večje količine lokalnega sadja in zelenjave. Aplikacija omogoča vzpostavitev neposredne komunikacije kupca s ponudniki in tako na svojevrsten način nadomešča zadrugo ali druge posrednike.

Z njive do mize

Virtualna tržnica ni zasnovana kot komunikacija med enim kupcem in enim ponudnikom, temveč kot komunikacija med enim kupcem in mnogimi ponudniki. Ponudniki z oddajo svojih ponudb med seboj tekmujejo, kupec pa lahko izbira med različnimi ponudbami. Na takšen način je kupcu omogočena nekakšna avkcija naročenih dobrih. Po sprejemu ponudbe aplikacija obvesti tako izbranega kot tudi neizbrane ponudnike in samodejno sestavi elektronsko naročilnico. Kupcem je na tak način omogočeno kupovanje lokalno pridelanega sadja in zelenjave po principu »z njive do mize« oziroma skozi ponudbo »kilometer 0.«

Vir: Občina Ajdovščina

(Visited 42 times, 1 visits today)