LOGO_LUPA_web

6 znanstvenih odkritij leta 2016, vrednih praznovanja

december 18, 2016

National Geographic je predstavil 6 znanstvenih odkritij letošnjega leta, ki so vredna praznovanja.

Prva zaznava gravitacijskega valovanja

100 let po tem, ko je Einstein predvidel njihov obstoj, so prvič zaznali gravitacijsko valovanje vesolja. V primeru, ki so ga zaznali, je valovanje povzročila združitev dveh črnih lukenj. Znanstevniki so jih s pomočjo zelo občutljivih detektorjev v ZDA zaznali februarja, ko so prešli Zemljo, in nato še nekaj mesecev kasneje, s čimer so dokazali, da februarja ni prišlo do napake. Astronomi so nad odkritjem vzhičeni, saj gravitacijski valovi omogočajo opazovanje nevidnih objektov v vesolju, kot npr. merjenje lastnosti črnih lukenj.

Dinozavrov rep v jantarju

Majhen kos jantarja, najden na tržnici v Burmi, je k sreči pristal v rokah paleontologov, ki so ta mesec razglasili, da gre za prvi znan del dinozavrovega repa, star 99 milijonov let. Sprva so mislili, da gre za rastlino, nadaljne raziskave pa so pokazale, da gre za kost, prekrito s tkivom in perjem. Ne le, da odkritje pomaga znanstvenikom, da bolje spoznajo določene vrste dinozavrov in njihovo perje, ampak pomeni tudi, da nas verjetno čaka še več odkritij v jantarjevi smoli.

Bližnji planet s potencialom življenja

Avgusta smo se približali našemu upanju, da bi našli znake življenja na drugem planetu – ko so astronomi razkrili dokaz: planet, ki kroži okoli zvezde, najbližje Soncu. “Samo” 4,24 svetlobnih let oddaljena zvezda Proxima Centauri je že dolgo zanimiva zaradi bližine – in s tem možnosti vzpostavitve komunikacije. Novo odkriti planet je približno enake velikosti kot Zemlja in kroži ravno prav daleč od zvezde, da lahko zadrži vodo na površju. Lahko da bo trajalo še zelo dolgo, da bodo znanstveniki odkrili kaj več, a že sam obstoj planeta je veliko odkritje.

Davne človekove stopinje v Tanzaniji

Oktobra so znanstveniki v Tanzaniji, ki je znana po odkritjih, ki pričajo o začetkih človeške vrste, odkrili 5 do 19 tisoč let stare odtise človeških nog. Stopinje so pokazale, da so takratni ljudje tekli in potovali v skupinah blizu tamkajšnjega vulkana. Že v 70-ih so v Tanzaniji paleoantropologi odkrili najstarejše stopinje na svetu, nedavno pa so jih na istem najdišču našli še več in z njimi razširili naše znanje o spolnih navadah naših prednikov.

Velikanski morski krokodil

Januarja letos so znanstveniki osupnili svet z novico, da so največjega morskega krokodila do sedaj našli v afriški puščavi. Po fosilih – lobanji in kosteh – so ugotovili, da je lahko v dolžino meril prek 9 metrov in tehtal 3 tone. Poleg tega najdba dokazuje, da so nekateri morski plazilci živeli še po izumrtju dinozavrov.

NASA vesoljsko plovilo v orbiti Jupitra

Po petih letih in 2,7 milijardah kilometrih je Nasino vesoljsko plovilo Juno uspelo priti v orbito največjega planeta našega sončnega sistema. Plovilo na sončni pogon je namenjeno preučevanju Jupitrove strukture in močnega magnetnega polja ter pripravi na misijo na Jupitrovo ledeno luno Evropa v naslednjih desetletjih. V prvih tednih je plovilo Juno domov poslalo čudovite fotografije, astronomom pa kup novih podatkov.

 

Vir: news.nationalgeographic.com

(Visited 18 times, 1 visits today)