23. april – Svetovni dan knjige

april 23, 2019
Petra Nastran

Leta 1996 je Unesco 23. april razglasil za svetovni dan knjige. Datum se povezuje z datumi smrti Miguela de Cervantesa in Williama Shakespeara, v Kataloniji pa si ta dan ob prazniku sv. Jurija podarjajo cvet in knjigo.

Branje bogati duha, sprošča, nas popelje v druge svetove in širi obzorje. Z njim si večamo besedni zaklad, izboljšamo pisno in ustno izražanje, bolje lahko izrazimo svoje misli ter se tako pristneje povezujemo z drugimi.

Najbolj brane knjige pri nas

V slovenskih knjižnicah smo se pozanimali, katere knjige so bile letos najbolj brane. V Splošni knjižnici Škofja Loka so nam povedali, da zadnja leta Slovenci zelo radi berejo kriminalke slovenskih avtorjev. Takšen je seznam najbolj branih knjig v letu 2019 (gradiva za domače branje, bralno značko in otroške knjige so izvzete):

  • Belo se pere na devetdeset (Bronja Žakelj)
  • Pogodba: kriminalni roman (Mojca Širok)
  • Jezero (Tadej Golob)
  • Leninov park (Tadej Golob)
  • Moški, ki ni poklical (Rosie Walsch)

Noč knjige, sejmi …

Na Dan knjige se po več slovenskih krajih lahko udeležite Noči knjige, kjer se lahko pridružite debatam o določeni knjigi, prisluhnete intervjujem pisateljev, predstavitvi knjig ipd. Vabljeni pa tudi v Park Zvezda na enodnevni knjižni sejem »Svetovni dan knjige«.

 

 

(Visited 73 times, 2 visits today)