LOGO_LUPA_web

10. festival gorniškega filma

februar 8, 2016

Med 15. in 19. februarjem 2016 bo Festival gorniškega filma gostoval kar v petih krajih po
Sloveniji: Ljubljani, Celju, Domžalah, na Ptuju in v Krškem. Letos bo na sporedu 46 filmov z vseh koncev sveta v štirih stalnih kategorijah:
alpinizem, plezanje, gorska narava in kultura ter gore, šport in avantura.

V Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Metropol v Celju, Mestnem kinu Ptuj in Kulturnem domu Krško se med 15. in 19. februarjem 2016 obeta pet dni navdihujočih zgodb karizmatičnih posameznikov, ki premikajo meje v plezanju in alpinizmu, skrivnostnih gorskih kultur in ogroženih živalskih vrst, veličastnih podob gora, dih jemajočih pustolovščin in odmevajočih naravovarstvenih sporočil iz zakladnice gorskega sveta – pet dni čistega gorniškega navdiha. Mestni kino Domžale že tradicionalno gosti projekcije zmagovalnih filmov, ki bodo letos 20. in 21. februarja, tako da bo okus po gorah v dolini trajal ves tretji februarski teden.

Gorniški festival je slovensko občinstvo v preteklih letih razveselil s številnimi uglednimi gosti iz sveta alpinizma in plezanja – tako bo tudi letos, ko bodo v Cankarjevem domu predavali britanska mojstrica tradicionalnega plezanja Hazel Findlay, slovenski športnoplezalni as Domen Škofic, ameriški alpinist Jack Tackle, ki je pisal zgodovino alpinizma na Aljaski, in avstrijski alpinist Kurt Diemberger, edini še živeči prvopristopnik na dva osemtisočaka, Broad Peak in Daulagiri.

Festival gorniškega filma je v programsko bogatih desetih letih
v Sloveniji postal pravi gorniški praznik v dolini in stopil ob bok
najbolj zvenečim in uveljavljenim filmskim festivalom po svetu. Ob desetem jubileju bo festival gostil tudi srečanje Mednarodne
zveze gorniškega filma (IAMF), katere član je od leta 2010.

Foto: Hazel Findlay, arhiv FGF

(Visited 4 times, 1 visits today)