1:50 pop Promo, REVIJA PAMETNO PODEŽELJE

Kako do energetsko učinkovite kmetije?

Sodobni časi zahtevajo sodoben pristop, tudi pri kmetovanju. Kmetijski stroji in druga mehanizacija vsakodnevna opravila na kmetiji sicer olajšajo in pohitrijo, a so hkrati precejšnji porabniki energije. Tovrstne izzive lahko učinkovito rešujemo z inovativnim pristopom k zagotavljanju energetske učinkovitosti.

V Petrolu so z rešitvami za izboljšanje energetske učinkovitosti pomagali že več kot 1.000 gospodarskim objektom. Ena izmed njih je tudi kmetija Juhart.

Nižji stroški kmetovanja in večja energetska varnost

S pomočjo Petrola na kmetiji Juhart zdaj uporabljajo električno energijo, pridobljeno s pomočjo sončne elektrarne, moči 53 kW, ki zagotavlja delno samooskrbo z energijo, naložbo pa Juhartovi odplačujejo z denarjem, ki bi ga sicer namenili za položnice za elektriko. Poleg prihrankov pri stroških električne energije so s to naložbo poskrbeli še za večjo energetsko varnost ob morebitnem izpadu elektrike.

Da je v sodobnih časih potreben tudi sodoben pristop do kmetovanja, dobro ve Boštjan Juhart, lastnik kmetije, kjer se ukvarjajo z mlekarstvom. »Modernizacija kmetijske opreme zahteva veliko energije. Še dobro, da jo s sončno elektrarno, ki nam jo je strokovno namestil Petrol, lahko proizvedemo kar sami in pri tem prihranimo pri stroških,« se pohvali.

Sončna elektrarna lahko pozimi napaja toplotno črpalko, poleti pa s kombinacijo klimatskih naprav zastonj hladi vaše prostore. Poskrbi pa tudi za samozadostnost kmetije ali kar cele vasi, tako kot so to storili v Lučah, kjer je skupnost razpršenih kmetij s pomočjo Petrola postala delno neodvisna od energetskega sistema.

Rešitev na ključ, brez začetnih stroškov

Naložbo v sončno elektrarno pri Petrolu omogočijo brez začetnih stroškov in z brezobrestnim obročnim odplačevanjem do 5 let, kar za kmetijo pomeni takojšen prihranek pri stroških energije. Strankam pomagajo tudi pri pridobivanju nepovratnih sredstev in priskočijo na pomoč ob prijavi na javne razpise.

Petrol zagotavlja, da vsaka stranka dobi najustreznejšo rešitev na ključ, tudi ko gre za večje porabnike. Tako so v Mlekarni Planika v Kobaridu energetsko prenovil kotlovnico s prehodom na stroškovno in okoljsko učinkovitejši energent.

Storitve za kmetije zajemajo vrsto rešitev, pa naj gre za namestitev sončnih elektrarn, toplotnih črpalk, plinskih kotlovnic ali za učinkovito LED razsvetljavo v vašem hlevu, piščančji farmi, valilnici in v ostalih kmetijskih objektih. Petrol tako skupaj s parterji, kot je na primer Kmetijsko gozdarska zadruga Sloga, in dobavitelji uveljavljenih blagovnih znamk pomaga pri zasnovi energetsko učinkovitega in okolju prijaznega kmetijskega objekta.

(Visited 63 times, 2 visits today)
Close