LOGO_LUPA_web

Zanimivi muzeji: za vsakogar se najde muzej

november 29, 2019
Petra Nastran
Dežela kozolcev, Šentrupert (Foto: Miran Kambič, www.slovenia.info)

Ko gremo  na potovanja v tujino, je na našli listi želja tudi ogled kakšnega muzeja. A tudi Slovenci smo narod raznolikih muzejev, med katerimi jih je veliko zelo nenavadnih. Podajte se z nami na odkrivanje teh zanimivih spremljevalcev časa. Kratki, deževni in hladni dnevi so kot ustvarjeni, da svoje prosto popoldne ali kar cel dan preživite v katerem izmed njih ter si tako razširite obzorje o različnih zgodovinskih področjih naše domovine.

MUZEJI S PODROČJA MEDIJEV IN FILMA

Muzej radijskih sprejemnikov, Sežana, zbiratelja Vlada Skoka, ima v svoji zbirki presenetljivo število raznolikih radijskih sprejemnikov z vseh koncev sveta in vseh obdobij od nastanka radia. Ob prihodu vas bo pričakala prasketajoča predstavitev Teslove tuljave.

Slovenski gledališki muzej, Ljubljana je osrednji slovenski gledališki muzej, ki v katerem potek stalna razstava Hoja za gledališčem in predstavlja prvih 400 let slovenske gledališke zgodovine, od gledališča reformacija do Ivana Cankarja.

Muzej slovenskih filmskih igralcev, Divača se nahaja v Škrateljnovi domačiji v Divači, v kateri si lahko ogledamo dve stalni razstavi: v nekdanjem bivalnem delu o prvi slovenski filmski zvezdi Iti Rini ter  v nekdanji štali razstavo, posvečeno slovenskim filmskim igralcem.

ŠOLSKI IN ŠPORTNI MUZEJI

Slovenski šolski muzej, Ljubljana, v katerem dobite izviren vpogled v zgodovino šolstva in pedagogike na Slovenskem, ki ga dopolnjuje knjižnica s kar 55.000 knjigami.

Alpski smučarski muzej Elan, Begunje na Gorenjskem, posvečen Elanu, ki je s svojimi inovacijami večkrat presenetil in oplemenitil smučarski svet ter tako postal simbol narodnega ponosa.

Slovenski športni muzej, Ljubljana je osrednji in matični zavod za evidentiranje ter predstavljanje bogate materialne dediščine in zgodovine slovenske telesne kulture in športa. Muzejsko gradivo šteje že okrog 12.000 predmetov, podarjenih s strani športnikov, zbiralcev in ljubiteljev. Vstop v muzej je prost, pričakujejo vas vsak delovni dan od 9. do 14. ure.

VOJAŠKI MUZEJI

Bunker Škrilj, Kočevsko je pred kratkim odkrit bunker, zgrajen v času hladne vojne, ki se nahaja 80 m pod površjem in ima 500 m hodnikov ter 6 sob z lastnim vodnim zajetjem in dvema generatorjema za proizvodnjo elektrike. Omogočil bi preživetje do 100 dni, tudi v primeru atomskega napada.

Partizanska bolnica Franja, Cerkno, ki jo sestavlja 14 barak, pričevalk o humanosti in požrtvovalnosti osebja v skrbi za vojaške ranjence.

Kobariški muzej, Kobarid, katerega poslanstvo je nadaljnja izgradnja vloge muzeja kot osrednje točke predstavljanja dediščine soške fronte v Sloveniji in izven meja.

Tajni prostori hotela Jama, Postojna – Hotel Jama je bil več kot običajen hotel, saj je do leta 1991 živel dvojno življenje, saj so v njem svoje prostore imele tajne službe nekdanjega političnega sistema.

Park vojaške zgodovine Pivka – največji muzejski kompleks pri nas

 

LEKARNIŠKI, ALKIMISTIČNI, VESOLJSKI, ILUZIJSKI MUZEJI

Hiša iluzij, Ljubljana, ki z Iluzijo naše možgane prepriča, da je videno resnično. Takih je v Hiši iluzij kar 40 – prepustite se neresnični resničnosti!

Lekarniški in alkimistični muzej, Radovljica, katerega zbirka vsebuje predmete s tematiko lekarn, kozmetike in alkimije po vsem svetu.

Center Noordung, Vitanje. Slovenec Herman Potočnik Noordung je eden izmed pionirjev vesoljskih znanosti. Vse o njem in drugih človekovih dejavnosti v vesolje izveste tu, kjer vesolje pride na zemljo.

 

KMETIJSKI MUZEJI

Dežela kozolcev Šentrupert je muzej na prostem s prenešenimi kozolci, obnovljenimi v skladu s konzervatorskimi načeli.

Hiša stare trte, Maribor je stara srednjeveška hiša v centru mesta, katere pročelja so dom najstarejše vinske trte na svetu.

Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, Žalec prikazuje zgodovino pridelave zelenega zlata v Spodnji Savinjski dolini.

Vinogradniški muzej Kebl, Svečina obiskovalcu ponudi vpogled v delo vinogradnika nekdaj.

Muzej solinarstva, Sečovlje vas popelje v čase, ko je bilo solinarstvo pomemben dejavnik preživetja tamkajšnjih ljudi.

 

MUZEJI ŽIVALSKEGA IN RASTLINSKEGA SVETA

Muzej Školjk, Piran interkativen muzej za odrasle in otroke, ki hrani več kot tri tisoč školjk in polžev vseh morij in celin sveta.

Muzej Lipikum, Lipica o večstoletni zgodovini in značilnostih Lipicancev, ki nam je predstavljen zelo doživeto in igrivo.

Foto: Boris Pretnar, www.slovenia.info

 

(Visited 41 times, 13 visits today)