Vipavski Križ

november 23, 2018
Foto: Marijan Močivnik, www.slovenia.info

Vas Vipavski Križ sodi med najlepše kulturno zgodovinske spomenike v Sloveniji. Že od daleč opazite njegovo podobo, saj stoji na vrhu hriba sredi Zgornje Vipavske doline. Za obzidjem tega v celoti spomeniško zaščitenega naselje, se skriva mnogo zanimivih zgodb.

Petra Nastran

Bogata zgodovina

Vas se kot Villa Crucis prvič omenja v 13. stoletju, v 15. stoletju je grad začel graditi goriški škof, obzidje pa Goriški grofje, tržne pravice je kraj dobil v 16.  stoletju. Kmalu zatem je bil s strani cesarja Ferdinanda imenovan za mesto, meščani pa so s tem dobili pravico do dveh letnih sejmov. Kot tak je bil center doline ter prva obrambna utrdba Goriških vrat. Največji razcvet je doživel v 17. in 18. stoletju, ko so tu vladali grofje Thurni in kasneje Attemsi, nato pa počasi začel izgubljati svojo vlogo.

Foto: Zavod Vipavski Križ
Foto: Zavod Vipavski Križ

Primož Trubar

Pri ogledu vasi lahko vidimo tudi napis na stavbi, da se je tukaj zadnjo nedeljo v novembru leta 1563 na poti iz Gorice v Ljubljano ustavil Primož Trubar in nagovoril prisotne.

Janez Svetokriški

Vas se ponaša s štiristo let starim kapucinskim samostanom ter dragoceno samostansko knjižnico. V samostanu je živel znameniti slovenski pridigar Janez Svetokriški, ki je bil znan po svojih zanimivih pridigah, zaradi katerih so ga hodili poslušat od blizu in daleč.

Foto: Zavod Vipavski Križ
Foto: Zavod Vipavski Križ

Več kot le navaden izlet

Ta biser sredi Vipavske doline v sebi nosi številne zaklade in znašli se boste v nekem drugem času, ko se boste sprehajali po njegovih trgih, gasah, mimo obzidja, si pogledali grad in samostan. V vasi so leta 2015 s pomočjo občinskih in evropskih sredstev temeljito prenovili javne površine v vasi ter uredili novo komunalno infrastrukturo.  Večina zgradb v vasi je spomeniško zaščitena. Najstarejši del naselje ima ozke ulice z dvonadstropnimi hišami, ki pa so bile kasneje zaradi požarov prezidane. V vasi se lahko pomudite tudi pri ponudnikih avtohtonega vina ter domačih dobrot ali pa se dogovorite za voden izlet. Zato – le pojdite odkrivat še en skrit kotiček Slovenije!

 

(Visited 141 times, 3 visits today)