Veržej na Murskem polju

marec 30, 2018

V prazničnih dneh gremo obiskat Mursko polje, na izlet v Veržej. Kraj 183 metrov nad morjem je središče istoimenske občine ter zajema vasi Veržej, Banovci in Bunčani. Je največje nemestno naselje na desnem bregu Mure, tu pa se nahaja tudi še edini mlin na Muri, na sprehod pa nas vabi tudi gozdna učna pot.

verzej 2

Bogata zgodovina

V Veržeju sta se rodila skladatelj Slavko Osterc ter prelat zgodovinar Fran Kovačič, ob raziskovanju še drugih zgodovinskih dejstev pa se nam odstira bogata zgodovina kraja. Naseljen je bil že v prazgodovinskem obdobju, o čemer pričajo najdene žare s pepelom, bronasti predmeti ter črepinje iz ilirske dobe. Staroslovanski grobovi pa pričajo, da je te kraje zajelo množično naseljevanje slovanskih rodov.

verzej 3

Razstava pirhov in velikonočnih iger

V kraju je bogato dogajanje na področju gasilstva, kulture, športa in turizma. Letos pripravljajo že 10. razstavo pirhov slovenskih pokrajin in velikonočnih iger, ki jo pripravljajo v Puščenjakovi dvorani Centra DUO Veržej. Razstavljenih je preko 500 pirhov, ustvarjenih izpod rok posameznikov, šol, vrtec ter društev. Ob tej priložnosti so izdali tudi Zbornik o šegah in navadah ob Veliki noči, ki so značilne za slovenski prostor.

Petra Nastran

Fotografije: arhiv občine Veržej

(Visited 63 times, 2 visits today)