Vasica Razbor pod Lisco – priljubljeno planinsko točko Posavja

februar 9, 2018
Foto: Matej Imperl

Tudi Posavje ima svojo priljubljeno planinsko točko, in sicer je to z 947 metri nadmorske višine Lisca. Na njej stojijo meteorološka postaja in dve koči – Jurkčkova in Tončkova. Največje naselje na pobočjih Lisce je vas Razbor, ki leži 486 metrov nad morjem in ki je bila leta razglašena za najlepšo slovensko hribovsko vas.

 

lisca

Razbor leži nad ovinkom reke Save in v zavetju Velikega Kozja, Lovrenca, Kamrce ter Lisce. Vas, ki ima okrog 20 hiš, število prebivalcev pa se giblje okrog 50. Kraj je bil naseljen že v prazgodovinski dobi, o čemer pričajo gomile na griču vzhodno od Rude, našli pa so tudi dva kamna z rimskimi napisi.

 

Razbor z vrha Lisce (foto: Vinko Šeško)
Razbor z vrha Lisce (foto: Vinko Šeško)

 

Ta slovenski skriti biser je velikokrat kot otok, kamor se lahko zatečemo pred meglo in nato občudujemo »morje« pod seboj. Tu nas narava obdari z vetrovnimi dnevi, snežnimi zameti, vsakič posebnimi sončnimi vzhodi in zahodi, pa tudi z bogatim pomladnim cvetenjem rož in ajde.

 

Foto: Matej Imperl
Foto: Matej Imperl

Leta 2008 je bila razglašena za najlepšo slovensko hribovsko vas. Tu je pred osmimi leti našla svoj prostor skupnost Srečanje, ženska komuna.

Razbor z Lisičjih lukenj (foto: Gorazd Vidmar)
Razbor z Lisičjih lukenj (foto: Gorazd Vidmar)

Pot pa nas lahko iz Razborja vodi tudi na najbolj priljubljeno posavsko planinsko točko, 947 metrov visoko Lisco.

Vzpon na Lisco

Vzpon ima več izhodišč, mi smo si za tokratni zimski pohod izbrali vas Breg, ki jo preko Krškega ali Trebnjega dosežemo iz Sevnice. Sledimo oznakam, ki nas vodijo po stezah in kolovozih, čaka pa nas tudi malo boj strm greben. Ko zagledamo cerkev Svetega Jošta, pomeni, da je naš cilj blizu. Pri cerkvi zavijemo levo in pot nas kmalu pripelje na pobočje Lisce, kjer se rahlo vzpnemo do obeh koč in po dveh urah dosežemo vrh z razgledno ploščo.

Foto: Matej Imperl
Foto: Matej Imperl

Lisca nudi tudi prostrane razglede na Posavsko ter Zasavsko hribovje, Gorjanece, Snežnik, Nanos, ob lepem vremenu pa pogled nese vse do Julijcev, Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank, Pohorja in hrvaškega Sljemena.

Foto: Vinko Šeško
Foto: Vinko Šeško

Koči na Lisci

Tončkov dom stoji na južni strani tik pod vrhom Lisce. Dom so odprli leta 1952, nudi prenočišča ter prehrano, dopolnili pa so ga tudi z baliniščem, otroškim ter rokometnim igriščem in frizbigolfom.

Jurčkova koča je bila z letnico 1902 prva koča na Lisci, požgana leto pred koncem druge vojne, nato pa leta 1948 zgrajena na novo ter leta 2002 temeljito obnovljena.

Foto: Judith Zgonec
Foto: Judith Zgonec

Petra Nastran

(Visited 151 times, 1 visits today)