LOGO_LUPA_web

Vas Grabče

januar 4, 2019

Tako življenjske kot prave poti v življenju nas včasih vodijo v kraje, ki jih sami ne bi odkrili in nam tako pokažejo še drugo plat, ki je, če jo znamo videti, prav tako lepa ali še lepša. Prav to velja za skrito vasico Grabče, ki sem jo odkrila na poti po Gorenjski Jakobovi poti, ki me je tisti dan skoznjo iz Bleda in preko doline reke Radovne vodila do Kranjske gore.

IMG_1929

Star Grajski mlin

Desni odcep za Grabče, ki ima po uradnih podatkih iz leta 2002 le 81 prebivalcev, je za vasjo Gorje. Cesta se strmo spusti proti reki Radovni, čez katero nas vodi brv. Še pred njo pa na levi strani stoji star Grajski mlin, katerega temelji so stari preko 2000 let, sam mlin pa okrog 1000 let. Spada med spomenik tehnične dediščine in je še vedno delujoč, saj z njegovo pomočjo proizvajajo elektriko ter meljejo moko in otrobe, ki jih lahko tudi kupimo. Notranjost nam razkrije tudi črno kuhinjo, občasno pa tu gostijo razstave ali predavanja.

IMG_1946

Poleg teče reka Radovna, ki s svojo lepoto v zelenih in modrih odtenkih zares osupne. Na njej je narejen tudi jez, ob njej pa urejena pot vodi naprej v dolino Radovne.

IMG_1931

Skrit kotiček, poln miru in stran od turističnega vrveža je zagotovo prava izbira za izlet, ko si želite zadihati zrak, ki diši po nekih drugih časih, a vseeno po večnosti …

IMG_1937

 

(Visited 940 times, 1 visits today)