LOGO_LUPA_web

Sv. Peter nad Begunjami

december 4, 2019
Petra Nastran, foto: Petra Nastran

Zjutraj sem se odpravila nekam višje, na sonce in ker so bili Julijci že v oblakih, je bilo treba določiti drug cilj. Ker že nekaj let nisem bila na Sv. Petru nad Begunjami, odločitev ni bila težka – grem na ta 839 metrov visoki hrib, s katerega je širen razgled po Gorenjski.  

V Begunjah na Gorenjskem sem parkirala na večjem parkirišču v bližini bolnišnice ter se napotila v smeri tabel. Nekaj časa sem hodila po glavni cesti, nato pa zavila levo v smeri rekreacijskega centra Krpin. Kmalu sem prišla v gozd in se do vrha napotila po krajši 45-minutni poti. Lahko pa izberemo tudi pol ure daljšo ter tako pridemo najprej do sankaške proge in šele nato do cerkve. Nekaj časa sem še hodila po kolovozu in pred mano se je že pokazala cerkev sv. Petra, po kateri hrib nosi ime. Pomembna romarska točka je bila že v 17. stoletju.

Hrib je prijetna točka za hiter sprehod in uživanje v naravi v vsakem vremenu. Cerkev se omenja že v 14. stoletju, strateško vlogo je zaradi ugodne lege imela v času turških vpadov, ko so od tu z ognjem opozarjali na nevarnost.

 

(Visited 470 times, 470 visits today)