LOGO_LUPA_web

Sv. Pavel nad Vrtovinom

junij 27, 2019
Petra Nastran
Foto: Petra Nastran

Rada imam kraje, ki so skriti množicam in ko jih odkrijem, je v meni eno tako malo-veliko zadovoljstvo. Kot Školj Sv. Pavla nad Vrtovinom – mali kraj z veliko zgodbami in skrivnostmi!

Skalna vzpetina v pobočju pod Čavnom leži na 520 metrih. Je naravna utrdba in zatočišče prebivalcev vse od prazgodovine. V antičnem obdobju (4. do 6. stol.) je na robu prepadnih sten zrasel še danes viden obrambni zid. Prvo krščansko svetišče je tu izpričano v srednjem veku, v času turških vpadov so zgradili obzidje. O burni zgodovini kraja pričajo arheološke najdbe in grobovi iz različnih obdobij.

Foto: Petra Nastran

Hrib je imenovan Školj, na temelju nekdanjega svetišča pa so leta 1947 zgradili preprosto cerkev. Najbolj očitni so ostanki rimske vojaške postojanke, saj je pod školjem vodila rimska cesta od Ogleja do Emone. Pod Školjem se nahaja rimski vodni stolp, ki je z enajstimi metri najvišja ohranjena rimska gradna v Sloveniji.

Foto: Petra Nastran

Pohod sem začela v vasi Vrtovin, ob cesti Ajdovščina – Nova Gorica, kjer sem počakala prijateljico, domačinko in tako je bil izlet še bogatejši. Pot, ki vzame pol ure, je urejena z informativnimi tablami. Sama kot navdušenka nad zgodovino in kulturo, sem se domov vrnila polna vtisov ter hkrati že začela delati načrte za prihodnja odkrivanja Vipavske doline.

 

(Visited 156 times, 1 visits today)