Foto: Igor Baloh - parin photography

Stol – iz Breginj do Svete Marjete

oktober 4, 2018

V Sloveniji imamo dva Stola in tisti nad Kobaridom je visok 1673 m ter se nahaja v najdaljšem, 35 km dolgem grebenu Julijskih Alp. Z vrha se pogled razprostira vse do Jadranskega morja. Kako lahko še pred zimo dosežete njegov vrh ter ujamete njegovo toplo jesensko preobleko?

Lahka pot iz vasi Breginj do Sv. Marjete

Za družinski izlet je najbolj enostaven dostop iz vasi Breginj do cerkve Sv. Marjete. Breginj iz smeri Kobarida dosežemo, če gremo v smeri mejnega prehoda Robič. Parkiramo v bližini cerkve ter se usmerimo v smeri Stola, in po uri in pol hoje po gozdu pridemo do cerkev Sv. Marjete.

Staro vaško jedro v Breginju (Foto: Igor Baloh - parin photography )
Staro vaško jedro v Breginju (Foto: Igor Baloh – parin photography )

Če so naše noge željne hoje ter se vsi člani družine strinjajo z zahtevnejšim nadaljevanjem, gremo naprej po strmejši poti, ki nas iz gozda vodi do razglednih pobočij. Po stranskem grebenu se vse strmeje vzpenjamo ter na neoznačenem razpotju nadaljujemo naravnost. Pot nato zavije desno ter preči strma pobočja, kjer je v mokrem potrebna previdnost. Kmalu se pot položi in pridemo na glavni greben najdaljšega grebena Julijcev.

Foto: Igor Baloh - parin photography
Foto: Igor Baloh – parin photography

Širni razgledi vseh 360°

Z vrha je naš pot poplačan z razgledi na Kaninsko in Krnsko pogorje, Julijske Alpe,  Matajur, Breginjski kot, v jasnem vremenu pa se v daljavi lesketa Jadransko morje.

Foto: Igor Baloh - parin photography
Foto: Igor Baloh – parin photography

Planinski izlet

Planinski odsek Breginj, del Planinskega društva Kobarid, šteje okrog 50 članov, od katerih jih je za svoje delo kar nekaj prejelo priznanja PZS. Vabijo vas k spoznavanju marsikaterega nepoznanega in skritega kotička tega dela Slovenije.

Dnevi še niso prekratki, vreme pa je kot naročeno za hribolazenje, zato le pojdite uživat jesenski mir, vonje ter barve vrhov nad Sočo.

Petra Nastran

 

(Visited 19 times, 1 visits today)

Preberite tudi:

Foto: Občina Škofja Loka
Stara slovenska mesta, okrašena v čarobnost

S prazniki se zdi, da se vsi zazibljemo v neko pravljico, ko obujamo spomine na otroštvo, ohranjamo domače tradicije in ustvarjamo nove običaje. Kl ...

Foto: arhiv STIK
Evropske destinacije odličnosti: Laško

Že deseto leto zapored teče projekt EDEN – European Destinations of Excellence, ki je namenjen promociji evropskih destinacij, ki lahko pomembno p ...

Foto: Zavod Ivana Cankarja
Po poti Cankarjeve mladosti

"Hodite, kjer je hodil Cankar. Kjer je na svoj prvi šolski dan padel v veliko lužo. Kjer je zapravil groš, zanj pravo bogastvo, za dateljne in ugot ...

Foto: Igor Baloh - parin
Robidišče – najzahodnejša slovenska vas

...  vas v Sloveniji, ki na široki terasi leži v Breginjskem kotu. Petra Nastran Severno, zahodno in južno jo obdaja državna ...