LOGO_LUPA_web

Foto: Igor Baloh - parin photography

Stol – iz Breginj do Svete Marjete

oktober 4, 2018

V Sloveniji imamo dva Stola in tisti nad Kobaridom je visok 1673 m ter se nahaja v najdaljšem, 35 km dolgem grebenu Julijskih Alp. Z vrha se pogled razprostira vse do Jadranskega morja. Kako lahko še pred zimo dosežete njegov vrh ter ujamete njegovo toplo jesensko preobleko?

Lahka pot iz vasi Breginj do Sv. Marjete

Za družinski izlet je najbolj enostaven dostop iz vasi Breginj do cerkve Sv. Marjete. Breginj iz smeri Kobarida dosežemo, če gremo v smeri mejnega prehoda Robič. Parkiramo v bližini cerkve ter se usmerimo v smeri Stola, in po uri in pol hoje po gozdu pridemo do cerkev Sv. Marjete.

Staro vaško jedro v Breginju (Foto: Igor Baloh - parin photography )
Staro vaško jedro v Breginju (Foto: Igor Baloh – parin photography )

Če so naše noge željne hoje ter se vsi člani družine strinjajo z zahtevnejšim nadaljevanjem, gremo naprej po strmejši poti, ki nas iz gozda vodi do razglednih pobočij. Po stranskem grebenu se vse strmeje vzpenjamo ter na neoznačenem razpotju nadaljujemo naravnost. Pot nato zavije desno ter preči strma pobočja, kjer je v mokrem potrebna previdnost. Kmalu se pot položi in pridemo na glavni greben najdaljšega grebena Julijcev.

Foto: Igor Baloh - parin photography
Foto: Igor Baloh – parin photography

Širni razgledi vseh 360°

Z vrha je naš pot poplačan z razgledi na Kaninsko in Krnsko pogorje, Julijske Alpe,  Matajur, Breginjski kot, v jasnem vremenu pa se v daljavi lesketa Jadransko morje.

Foto: Igor Baloh - parin photography
Foto: Igor Baloh – parin photography

Planinski izlet

Planinski odsek Breginj, del Planinskega društva Kobarid, šteje okrog 50 članov, od katerih jih je za svoje delo kar nekaj prejelo priznanja PZS. Vabijo vas k spoznavanju marsikaterega nepoznanega in skritega kotička tega dela Slovenije.

Dnevi še niso prekratki, vreme pa je kot naročeno za hribolazenje, zato le pojdite uživat jesenski mir, vonje ter barve vrhov nad Sočo.

Petra Nastran

 

(Visited 29 times, 1 visits today)

Preberite tudi:

Foto: Občina Kozje
Na Kozjansko – po poteh gradov in trgov

...  omenja že leta 1016, trške pravice je dobilo v 14. stoletju. Nad naseljem je nekoč stal grad Drachenburg, ki sodi med ...  ...

Foto: @danflyingsolo Instagram
Vipavska dolina tudi pozimi

Vipavska dolina je vabljiva vse leto. "Zanimiva je v vsakem letnem času in v vsakem vremenu, vselej ponuja obilo priložnosti za drugačna doživetja ...

Foto: Polona Kus
Po Poti kulturne dediščine v Žirovnico

...  zbere vseh pet spominskih žigov, prejme zbornik V zavetju Stola. Na stojnicah pri gostilnah Knafel, Osvald, Piceriji pri Daretu ...

Fotografije: Katarina Mravlja
Porezen – med Gorenjsko in Primorsko

Petra Nastran So vrhovi, ki so manj opazni, manj obljudeni pa tudi njihove fotografije na družabnih omrežjih redkeje opazimo. A prav taki so večkr ...