LOGO_LUPA_web

Foto: Občina Škofja Loka

Stara slovenska mesta, okrašena v čarobnost

december 14, 2018

S prazniki se zdi, da se vsi zazibljemo v neko pravljico, ko obujamo spomine na otroštvo, ohranjamo domače tradicije in ustvarjamo nove običaje. Kljub prijetni toplini doma pa prija tudi skok na izlet – v praznično ali zimsko čarobnost starih slovenskih mest …

Pravljični sejem v najstarejšem slovenskem mestu

Praznični december se je v najstarejšem slovenskem mestu pričel, na Ptuju, s spektakularnim prižigom luči in prihodom Ledene kraljice že 30. novembra. Okrašeno nebo nad starim mestnim jedrom je dom magičnih bitij, ki nam pričarajo pravljico na Mestnem trgu. Dva praznična tedna s pravljičnim sejmom, kotičkom za otroke in pestrim dogajanjem v srcu mesta, ki ga bodo popestrili zabavni škratje Matjaž, Tomaž in Gašper.

Ptujska pravljica_18_
Foto: Zavod za turizem Ptuj

 

Veronikina pravljična dežela v Kamniku

Srednjeveško mesto Kamnik vsak december zaživi s prazničnimi lučmi in številnimi prireditvami v okviru Pravljičnega Kamnika. Začeli so že novembra z odprtjem brezplačnega drsališča, ki bo do 27. januarja del Veronikine pravljične dežele v Keršmančevem parku. »V park selimo tudi Pravljično hiško, ki se je lani dobro prijela v centru mesta – v njej bodo številne otroške delavnice in predstave,« povedo na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik. Niso pa pozabili tudi na strogi center mesta, kjer so 7. decembra ob izsekih iz muzikala Pepelka prižgali prazničo osvetljavo, cel mesec bodo sledili predstave in koncerti. Zanimivo dogajanje bo potekalo tudi v okolici, med drugim izpostavljajo polnočnico v kapeli Marije Snežne na Veliki planini.

Foto: Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik
Foto: Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik

 

Rokodelsko, glasbeno in dobrodelno v Škofji Loki

V okviru festivala Loka v snegu se letos v Škofji Loki odvija še posebej pester izbor dogodkov. Med njimi na občini izpostavljajo odprtje Izložb domišljije, prodajnih razstav umetnikov in rokodelcev na več kot 10 lokacijah v starem mestnem jedru. Po prižigu lučk in Miklavževem sejmu 1. decembra sledi še sejem Božični LUFt, v Škofji Loki pa bodo tudi dobrodelni. »Kvačkali in pletli bomo kape za dober namen ter jih dali na dražbo, izkupiček pa bo namenjen otrokom iz socialno ogroženih družin,« povedo na Občini Škofja Loka. Prireditve bodo popestrili tudi koncertni dogodki ter otroške delavnice, najbolj ustvarjalnim bo namenjena delavnica izdelovanja okraskov za božično drevo.

Foto: Občina Škofja Loka
Foto: Občina Škofja Loka

Radovljica decembra zažari

Radovljica decembra zažari v soju tisoče drobnih lučk, staro mestno jedro si nadene pravljično podobno s izvirno tematsko okrasitvijo, ki se vsako leto dopolnjuje. Praznično okrašenemu trgu posebno vzdušje daje živahno dogajanje namenjeno otrokom in družinam vse do novega leta. »Pridite v staro mestno jedro, ki je kot iz pravljice s pisano paleto dogodkov za družine,« vabijo v Radovljici.

Foto: Miran Kambič, www.slovenia.info
Foto: Miran Kambič, www.slovenia.info

 

(Visited 336 times, 2 visits today)

ODDAJTE SVOJ GLAS IN POSTAVITE SVOJO OBČINO NA PR(A)VO MESTO!

 


Odgovorite na spodnja vprašanja z ustreznim izborom števila:

1 = zelo slabo, 2 = slabo, 3 = dobro, 4 = zelo dobro, 5 = odlično


1. Kako ste zadovoljni z življenjem v svoji občini?


2. Kako ste zadovoljni z razvojem vaše občine?


3. Kako občina skrbi za svoje občane, posebej ranljive skupine?


4. Kako občina skrbi za okolje (odpadki, zrak, voda, tla), kolikšna je trajnostna naravnanost občine?


5. Kako bi ocenili razvoj turizma - je tudi v skladu s skrbjo za domačine?


6. Ali je v zadnjem letu (od volitev) opaziti izboljšanje ali poslabšanje življenja in razvoja v občini?


7. Kateri projekt/dogodek ste v vaši bližini opazili v zadnjem letu? Kaj od obljubljenega pogrešate?

 

Za sodelovanje izpolnite kontaktni obrazec.