LOGO_LUPA_web

Foto: Marjan Trobec

Spust v Županovo jamo!

maj 24, 2019

V bližini Grosupljega, dobre pol ure iz Ljubljane, k raziskovanju podzemnega kraškega sveta vabi Županova jama. Pod vodstvom usposobljenega vodnika tu obiščemo sedem različnih dvoran, spoznamo nastanek kraških pojavov in občudujemo bleščeče kapnike. V jami se zadržujejo tudi netopirji – mali podkovnjaki, z nekaj sreče pa opazimo še kakšno drugo jamsko žival.

Foto: Marjan Trobec

V soboto, 25. maja, bo Permetova dvorana v Županovi jami pri Grosupljem vrvela od dogajanja. Skozi odprtino visoko na stropu se bodo drug za drugim spuščali nekoliko vznemirjeni, a vendarle pogumni obiskovalci. Fantje iz Jamarskega kluba Novo mesto jim bodo omogočili prav posebno doživetje – spust v jamo po vrvi. Deset metrov se mogoče ne zdi posebna višina, a ko bingljaš nekje na polovici poti od stropa do tal, je pogled na podzemeljsko dvorano povsem drugačen, kot če se ves čas držiš trdnih tal – ne glede ne to, da varno in razmeroma udobno sediš v nekakšni vreči, ki jo jamarji sicer uporabljajo pri reševalnih akcijah. »S prejšnjih dogodkov vemo, da je za velik del obiskovalcev ta izkušnja jamarstva pogosto prva te vrste, različni pa so tudi njihovi odzivi – od rahlo tesnobne zamišljenosti do vzklikov navdušenja,« pove Damjan Viršek, Županova jama.

Foto: Marjan Trobec

Spust v Županovo jamo skozi brezno, v katero so leta 1926 vstopili prvi raziskovalci, bo del širše zastavljenega dogodka – ‘Dneva doživetij’, ki ponuja bolj ali manj adrenalinske dogodivščine obiskovalcem vseh starosti. »Vrsta zanimivih dejavnosti se bo od 10. ure naprej odvijala na prostoru pred vhodom v jamo in v senci gozda. Preizkusili se boste lahko v plezanju po naravni skalni steni, streljali boste z lokom, se udeležili tematskih ustvarjalnih delavnic. Spoznali boste spretnosti preživetja v naravi, se preizkusili v renesančnih družabnih igrah in še marsikaj …,« še pove sogovornik.


Med prvomajskimi prazniki, od 27. aprila do 5. maja, so ogledi jame vsak dan ob 15. uri. Sicer so ogledi vsako soboto in nedeljo ob 15. uri, za skupine po dogovoru. Prijave na 041 407 705 ali na info@zupanovajama.si.

 

(Visited 29 times, 1 visits today)

 

ODDAJTE SVOJ GLAS IN POSTAVITE SVOJO OBČINO NA PR(A)VO MESTO!

 
Izpolnite obrazec in z malo sreče lahko pridobite spodaj navedene nagrade!
 

     

  1. NAGRADA: 1x nočitev s polpenzionom za 2 osebi

  2. NAGRADA: 120-minutni wellness tretma Vrelec mladosti

  3. NAGRADA: 2x celodnevno kopanje s savno (odrasli)
    1x celodnevna otroška karta za kopanje

 

ZA KATERO OBČINO GLASUJETE?

 


Odgovorite na spodnja vprašanja z ustreznim izborom števila:

1 = zelo slabo, 2 = slabo, 3 = dobro, 4 = zelo dobro, 5 = odlično


1. Kako ste zadovoljni z življenjem v svoji občini?


2. Kako ste zadovoljni z razvojem vaše občine?


3. Kako občina skrbi za svoje občane, posebej ranljive skupine?


4. Kako občina skrbi za okolje (odpadki, zrak, voda, tla), kolikšna je trajnostna naravnanost občine?


5. Kako bi ocenili razvoj turizma - je tudi v skladu s skrbjo za domačine?


6. Ali je v zadnjem letu (od volitev) opaziti izboljšanje ali poslabšanje življenja in razvoja v občini?


7. Kateri projekt/dogodek ste v vaši bližini opazili v zadnjem letu? Kaj od obljubljenega pogrešate?

 

Za sodelovanje izpolnite kontaktni obrazec.