Foto: Peter Strgar / Turizem Bohinj, vir: STO

Sprehod po jesenskem Bohinju

Nekateri kraji so nekaj posebnega v določenem letnem času in Bohinj ima prav poseben čar ravno v tem jesenskem obdobju. Tople barve, ki obarvajo okolico jezera, se zrcalijo tudi na njegovi gladini in nam tako ponujajo pravo umetniško sliko. Hkrati imamo tu številne možnosti za sprehod ali enodnevni izlet.

 

Foto: Dunja Wedam, vir:STO
Foto: Dunja Wedam, vir:STO

 

Sprehod za čista pljuča

Bohinjsko jezero je naše največje stalno jezero. Za sprehod okrog njega bomo tako porabili vsaj dve uri. Naš pohod začnemo ob cerkvi sv. Janeza Krstnika, stari preko 700 let, ki ima v svoji notranjosti ene najstarejših fresk na slovenskem ozemlju. Pogled nanjo ter na most pred njo je večen motiv Bohinja, ki združuje usklajeno delo narave in človeka. Okrog jezera vodi stezica, ob njej pa najdemo vse polno kotičkov, kjer lahko posedimo in uživamo v tišini narave.

 

Foto: Tomo Jeseničnik, vir: STO
Foto: Tomo Jeseničnik, vir: STO

 

Vreden obiska je tudi slap Savica, izvir Save Bohinjke. Napaja se iz vode Triglavskih jezer ter z dvema pramenoma pada v globino skoraj 80 m. Tu je tudi odlično izhodišče za planinske ture – proti Triglavskim sedmerim jezerom ter naprej proti Triglavu, bohinjskim planinam, Komni, Krnu in ostalim.

 

Foto: Joža Mihelič / Turizem Bohinj, vir:STO
Foto: Joža Mihelič / Turizem Bohinj, vir:STO

 

Korita Mostnice

Foto: Aleš Zdešar, vir: STO
Foto: Aleš Zdešar, vir: STO

Ne smemo pozabiti pa še na eno umetnino narave, na korita smaragdno zelenega potoka Mostnica. Nad vasjo Stara Fužina jih je potok vrezal v dva kilometra dolgo sotesko. Nekatera korita so visoka do 20 metrov, v skalah pa lahko s pomočjo domišljije najdemo različne oblike iz živalskega in človeškega sveta, npr. znamenitega slončka. Pogumni pa se lahko tu preizkusijo tudi v soteskanju.

 

Na Vogel tudi z gondolo

Foto: Mitja Sodja / Turizem Bohinj, vir: STO
Foto: Mitja Sodja / Turizem Bohinj, vir: STO

Če nismo preveč pohodniško navdahnjeni, bi pa še vedno radi občudovali visoke gore in bili deležni prečudovitih razgledov, je v Bohinju poskrbljeno tudi za to. Z gondolo se lahko zapeljemo na Vogel, ki se nahaja 1000 metrov nad Bohinjskim jezerom. Pogledi v dolino, na jezero ter na okoliške gore jemljejo dih.

Petra Nastran

Preberite tudi:

Jošt Gantar (www.slovenia.info)
Nova pohodniška pot okoli Julijskih Alp

...  vikend z organiziranimi pohodi, ki so imeli izhodišča v Bohinju, na Bledu, v Gorjah, v Radovljici, v Žirovnici, na Jesenicah, v ...

Pogled na Nanos iz Vremščice (foto: Igor Maher)
Divača

Divačo marsikdo pozna iz napisov na avtocesti ali železnici, ko se pelje proti morju. Naselje se je razvilo prav zaradi prometa, tu je namreč v sre ...

mozirska koča
Mozirska koča in Golte

...  ko sva s prijateljico rekli, da bova šli na kakšen sprehod, nazadnje pa krasen dan zaključili na Mozirski ...

Foto: TIC Gornja Radgona
Apolonijina pot

Apolonija je bila rdečelaso dekle iz Gornje Radgone, ki je zdravila ljudi in živali, znala pa je tudi iz enake količine mleka pridelati več masla  ...