Soteska Iški vintgar

marec 10, 2017
Foto: Kristijan Horvat

Iški vintgar je slikovita soteska, ki se v dolžini 400 metrov globoko zajeda v osrčje Krimsko-Mokrškega hribovja. Vintgar se nahaja severno od Iga pri Ljubljani in predstavlja prijetno izletniško točno.

Soteska je nastala s hitrim vrezovanjem reke Iške kot posledice ugrezanja Ljubljanskega barja in ima debrski značaj, saj so pobočja oblikovana v obliki črke v. Reka izvira pod vasjo Lužarji na obrobju Bloške planote in predstavlja najostrejšo naravno razmejitev dveh slovenskih pokrajin – Dolenjske in Notranjske.

Številne naravne značilnosti

V soteski se nahajajo številni tolmuni, brzice, slapovi ter številne živalske in rastlinske vrste, kot tudi geološke značilnosti, kot so Skalni mož (10 metrov visoka skalna gmota, sestavljena iz dolomita in apnenca), Votli kamen (kamen v strugi reke z značilnim erozijskim oknom) ali Stražar (razklana dolomitna gmota, prepredena s kalcitnimi žilami). Zaradi svoje lepote in zaradi lege blizu Ljubljane je vintgar v poletnih mesecih priljubljena točka za mnoge izletnike, saj se lahko v vodi prijetno ohladimo. Vendar pa nam soteska ne ponuja le možnosti za sproščujoč sprehod ali za hlajenje v vodi, temveč se lahko odpravimo tudi do plezalne stene Oskrinjek ali pa svojo pot podaljšamo do Krima.

(Visited 89 times, 4 visits today)