LOGO_LUPA_web

Slovenski šolski muzej – pričevalec razvoja šolstva pri nas

september 10, 2017

Slovenski šolski muzej je eden izmed najstarejših muzejev na Slovenskem, ustanovljen 2. avgusta 1898 in eden izmed 12. nacionalnih muzejev, ki hrani kulturne zaklade in oživlja preteklost. Stalna razstava Šolstvo na Slovenskem skozi stoletja v nekdanji uršulinski šoli je prikaz bogatih pričevanj razvoja šolstva od prvih znanih začetkov na naših tleh do današnjih dni.

Stalna razstava Šolstvo na Slovenskem skozi stoletja

Stalna razstava skozi zgodovinska obdobja predstavlja razvoj šolstva na Slovenskem do leta 1991. Šolstvo kot del kulturnega razvoja je prikazano z literaturo, maketami, zemljevidi, preglednicami in učnimi pripomočki. Dodane so diaprojekcija šolskih stavb, videoprojekcija šolskih motivov in Učna ura naših babic in dedkov.

Učne ure kot včasih

Vsebino muzeja oživljajo ambientalne postavitve, makete, zvočni, računalniški in filmski prikazi ter star šolski razred s prikazom žive igre zgodovine. Časovni stroj obiskovalce odpelje v različna zgodovinska obdobja, kjer doživijo pouk, kakršnega so imeli šolarji v preteklosti. Pri teh ‘učnih urah naših babic in dedkov’ gre za preplet spontanega učenja in zabave. Vsebine učnih ur so prirejene po starih učnih načrtih za določeno starostno skupino, scenarije zanje pripravljajo kustosi muzeja v sodelovanju z izvajalci učnih ur.

boy-282978_640

 

„Sedeti v stari šolski klopi pred gospodično učiteljico ali gospodom učenikom s strogim glasom, ki sta oblečena po šolski modi preteklega časa, z obvezno šibo v roki, je povsem svojevrstno doživetje. Nenadoma se znajdeš v šolskem razredu, kjer veljajo druga pravila, kjer ni dovoljeno klepetati, kjer je priporočljivo sedeti vzravnano, odgovarjati pa stoje s celimi stavki, če ne želiš klečati v kotu na koruzi ali si oprtati lesenega osla na hrbet, kakor so kaznovali učence nekoč. Tako se ustvari posebno vzdušje. Mladim je zanimivo primerjati tak pouk in učiteljico oz. učitelja s svojimi v sedanji šoli. Starejše obiskovalce pa zajame nostalgija po šoli in se jim utrne kakšna vesela ali tudi malo manj vesela prigoda iz lastnih šolskih dni,“ povedo v Slovenskem šolskem muzeju.

 

Vir: Slovenski šolski muzej

 

(Visited 49 times, 2 visits today)