Slivniško jezero … in še malo naokrog

marec 8, 2019
Foto: Jurij Pelc, www.slovenia.info
Petra Nastran

Občina Šentjur na Štajerskem je ena večjih nemestnih slovenskih občin, ujeta med bohorske gozdove in drameljske gorice, žusemsko grofijo in blagovnške ribnike. Tu so se rodili in del svojega življenja preživeli znani Slovenci: Blaženi Anton Martin Slomšek, Gustav, Benjamin in Josip Ipavec, Blaž Kocen, Franjo Malgaj, Ana Wambrechtsammer. Tu pa je tudi čudovito Slivniško jezero, ki kar kliče po obisku …

Ali veste še to, da je po Kozjanskih hribih in gozdovih nekoč jemal bogatim in dajal revnim razbojnik po imenu Guzaj?

Jezero, 5 km od Šentjurja

Odpravili smo se proti kraju Gorica pri Slivnici, ob cesti proti Podčetrtku, kjer se na 84 ha razprostira Slivniško jezero, ki ga nekateri imenujejo tudi kozjansko morje. Po dolžini meri 5 kilometrov in doseže širino pol kilometra. Nastalo je leta 1976 z zajezitvijo potoka Ločnica in Dobrinskega potoka. Vzhodni del jezera je opredeljen kot drstišče rib, neformalno pa razglašen za ihtiološki in ornitološki rezervat v obsega cca. 40 ha vodnega ter obvodnega prostora.

Foto: Jurij Pelc, www.slovenia.info
Foto: Jurij Pelc, www.slovenia.info

Ob, v in na Slivniškem jezeru najdete 119 vrst ptic, 32 vrst rib, rakov, piškurjev, žab in školjk, ter nekatere redke vrste rastlin. Okoli jezera domačini že leta skrbijo za varen prenos žab čez cesto. Tako so kot prvi v državi zanje zgradili podhode pod cestami, ob sezoni preseljevanja pa ob ceste namestijo tudi zaščito, ki preprečujejo vožnjo čeznje.

Zeleni oddih

Tu najdejo svoj prostor ribiči, ljubitelji vodnih športov in rekreacije. Na Ramni plaži, kjer se nahaja tudi gostinska ponudba, se odvijajo prireditve, našli pa boste tudi prostor za piknik.

Kaj je še za videti?

Na območju občine Šentjur si lahko ogledate tri zanimive vrtove: Vrt Jožeta Zupanca, Vrt Rifnik in Vrt družine Franc. Ta se ponaša z zbirkami drevesnih vrst ter trajnic, in je znan je kot najbolj strm slovenski vrt. Na vrtu so urejene sprehajalne poti, lastnika sta uredila še ribnik, del vrta pa je prepuščen naravi.

Ogledate si lahko še potomko stare trte iz Lenta, pagodovec na železniški postaji, grajski vrelec Dobrina, grajski park Planina pri Sevnici ter osameli kras vzhodno od Ponikva.

Gremo na Štajersko!

 

 

 

(Visited 1.532 times, 1 visits today)