Slap Kozjak

november 24, 2017
Foto: Fabio Ferrari (Turizem Dolina Soče)

Včasih si načrtujemo določen izlet, pa nam potem vreme zagode in se je treba odločiti za drugo možnost. Tako je bilo tudi v našem primeru, ko so bili temni oblaki razlog, da nismo obiskali gora nad Kobaridom. Namesto tega smo občudovali slap Kozjak in niso bili razočarani!

A ta zgodovinski kraj ponuja še veliko drugih stvari, ki so vredne ogleda – Napoleonov most, Italijanska kostnica, Kobariški muzej, reki Soča in Nadiža, Tonocov grad, Koseška korita ter druge. Vredno si je vzeti kar par dni ter si ogledati ta naš malo bolj oddaljeni konec Slovenije, ki ponuja vse polno točk, kjer se lahko naužijemo pristne narave in tišine.

Najbolj slikovit slovenski slap

Tokrat nas je pot vodila do slapu Kozjak, ki velja za najbolj slikovit slovenski slap. Je del potoka Kozjak, levega pritoka Soče, ki izvira pod 2142 m visoko Krnčico. Teče skozi več korit in pada v šestih slapovih, a dostopna sta le zadnja dva – Mali in Veliki Kozjak.

Iz Kobaride se peljemo proti vasi Drežnica, pred Napoleonovim mostom zavijemo levo ter parkiramo na primernem prostoru. Polurna pot nas najprej vodi čez travnik, nato pa skozi gozd, kjer se približamo reki Soči. Kmalu pridemo do kamnitega mostu iz leta 1895, kjer lahko vidimo slap Mali Kozjak. Soteska se nato zoži, mi pa začutimo izrazit hlad in vlago na koži, ozračje postane temnejše in skrivnostno.

Foto: Turizem Dolina Soče
Foto: Turizem Dolina Soče

A s tem še zdaleč ne slutimo lepote, ki jo ugledamo v kamniti galeriji – 15 metrov visok slap Veliki Kozjak pada s strmih sten ter se peni v modro-zelenem tolmunu. Prizor je zares veličasten in poseben, kjer lahko začutimo prvinsko silo narave. Čeprav je v poletni sezoni kar precej obiska, pa tu ni turističnega vrveža, saj pred slapom obiskovalci uživajo v tišini ter občudujejo to enkratno stvaritev.

Primeren čas za obisk je v vseh letnih časih, tudi pozimi, ko slap zamrzne in ustvarja ledene skulpture.

Petra Nastran

(Visited 76 times, 1 visits today)