LOGO_LUPA_web

Skrivnostno Divje jezero pri Idriji

januar 20, 2017
Foto: Kristijan Horvat

Divje jezero pri Idriji je prava naravna posebnost, saj je kraški izvir ustvaril majhno, a globoko jezero, kjer je v podzemnih rovih domovanje našla tudi človeška ribica.

Jezero pod prepadnimi stenami je nastalo kot posledica sočasnega delovanja kraških procesov in tektonskih sil. Ob prelomu pod strmo steno je tako nastalo jezero ovalne oblike, ki je globoko dobrih deset metrov, vendar pritočni rovi segajo več kot 160 metrov v globino. Iz jezera izteka tudi najkrajša slovenska reka Jezernica, ki se po le 55-ih metrih izliva v Idrijco.

Tudi za družinski izlet

Jezero je primerno za izlet tudi za otroke. Pred jezerom je manjše parkirišče, od katerega je jezero oddaljeno le nekaj metrov, na levi strani jezera pa najdemo tudi učne table. Po želji se lahko odpravimo tudi na nezahtevno krožno učno pot.

Foto: Kristijan Horvat
Foto: Kristijan Horvat

Najbolj divje ob močnejših padavinah

Posebna značilnost jezera je nenehno spreminjanje podobe, in tako ga le redko vidimo v isti luči. Količina vode, ki pod pritiskom izvira iz jame in določa višino vodne gladine, je neposredno povezana s količino padavin. Ob obilnejšem deževju se tako oblikuje vodni stožec, ki spominja na vrenje. Iz omenjene značilnosti izhaja tudi samo poimenovanje, saj je jezero ob močnejših nalivih zares divje.

Na drugi strani lahko ob mirni in bistri vodi, ki je ponavadi značilno modrozelene barve, opazimo celo jamski vhod. Na majhnem, a zelo posebnem in razgibanem območju, lahko v globokih podzemnih jamah in rovih najdemo tudi človeško ribico, največjo jamsko žival na svetu, ki ima prav tukaj najbolj severno nahajališče na dinarskem krasu.

 

Kristijan Horvat

(Visited 135 times, 4 visits today)