LOGO_LUPA_web

Skrajne točke Slovenije: Budinci, najsevernejše naselje

julij 4, 2016
Foto: Občina Šalovci

Na skrajnem severu, jugu, vzhodu in zahodu ležijo vasice, ki z zanimivo okolico ponujajo izhodišče za malo drugačno raziskovanje Slovenije.

Na severu: Budinci z bližnjimi ekološkimi kmetijami

Budinci so razloženo obmejno naselje, sestavljeno iz več manjših zaselkov in kmetij na skrajnem severovzhodnem delu Goričkega ob madžarski meji, na narodnostno mešanem ozemlju in so najsevernejše naselje v Sloveniji.

»V Budincih se obiskovalci lahko naprej ustavijo ob treh mogočnih lipah, ki rastejo ob pokopališču, in ki jih po pripovedovanju najstarejših vaščanov, povezujejo s tremi vaškimi ženskami, ki so jih posadile v spomin. Ogledajo si lahko kostanj, ki ima premer 3,60 m in nadpovprečno starost okrog 300 let, vreden ogleda pa je tudi zvonik, ki je bil zgrajen leta 1912 in je nekoč služil za shranjevanje gasilske opreme,« povedo na Občini Šalovci.

Okolica Budincev ponuja še nekaj zanimivosti:

  • V bližnjih Dolencih se lahko ustavimo na kmetiji Mali Raj, kjer se pase več kot 160 različnih domačih živali (ovce, burske koze, nemške koze, alpake), imajo pa tudi sodobno sirarno za lastno proizvodnjo in pridelavo kozjega sira.
  • V sosednjih Markovcih stoji Žido-Lenaršičev mlin, ki ima poleg pogona na vodno kolo ohranjen še pogon na motor na lesni plin in je edini tak motor v Sloveniji, ki še deluje.
  • V Šalovcih se nahajata tudi eko-socialna kmetija Korenika, ki ima urejen prostoren zeliščni vrt in domovanje za številne živali, in Ekološka kmetija Rengeo, kjer lahko med drugim vidimo škotsko govedo.
  • V Šalovcih pa je tudi edino neokrnjeno rastišče dišečega volčina pri nas. Ogrožena rastlinska vrsta tako velja za naravno znamenitost. »Rastišča so najlepša ob koncu aprila, ko je grmičasti dišeči volčin v polnem razcvetu,«
    zaključijo povabilo v svoje kraje na Občini Šalovci.

Avgusta pohod ‘Poute po dolaj pa brejge’

Vas Budinci tradicionalno avgusta ob občinskem prazniku občine Šalovci organizirajo pohod Ob evropski zeleni meji ‘Poute po dolaj pa brejge’. Ta pohod privablja vse več ljudi iz drugih krajev Prekmurja in Slovenije, ki se na približno 10 km dolgi poti iz Budinec prek Porabja seznanjajo z etnografskimi, kulturnimi in kulinaričnimi posebnostmi krajev v tem delu Slovenije in Madžarske. “Pohod je tudi simbol povezovanja matičnega slovenskega naroda s Porabskimi Slovenci, saj pot iz Budincev zavije tudi v Andovce na Madžarskem, kjer se pohodniki lahko ustavijo ob simbolu slovenstva, Malem Triglavu – skali, ki so jo za ta namen pripeljati izpod Triglava,” so nam povedali na Občinski upravi občine Šalovci.

V.B.

(Visited 224 times, 3 visits today)