LOGO_LUPA_web

Foto: arhiv TIC Ravne

Ravne na Koroškem: Doživetje Pekla

november 16, 2018

Izlet, ki smo se ga udeležili na Ravnah na Koroškem, je povezan z enim od naših literatov: doživetje Pekla iz črtice Prežihovega Voranca ‘Solzice’.

Kristina Žnidar

Pekel je namreč grapa oz. globača; leži med kmetijama Kogelnik in Kumer (Šapek) v zaselku Podgora pod Uršljo goro in je danes pravzaprav gozdni oder, ki so ga v Društvu Solzice Ravne obudili v življenje zaradi Festivala solzic.

Foto: arhiv TIC Ravne
Foto: arhiv TIC Ravne

Stoji na avtentičnem prostoru tistega Pekla, ki ga poznamo iz Prežihove črtice ‘Solzice’. Sestavlja ga škorjača – iz drevesne skorje postavljeno bivališče, v katerega so se nekoč zatekali drvarji, ko jih je v gozdu zalotil dež, ali jih je ulovila tema, in nekaj klopi.

Foto: arhiv TIC Ravne
Foto: arhiv TIC Ravne

Zraven sta še leseno korito in tabla, ki opozarja, da je obiskovalec vstopil na prostor Prežihovega Pekla; da pa se bo lažje spomnil vsebine ‘Solzic’, je knjiga spravljena v kovinskem ‘nabiralniku’ in na voljo vsakomur, ki želi izvedeti, kako je bilo nekoč na tem prostoru, za katerega je Prežihov Voranc v Solzicah zapisal: »Na koncu našega polja je bila grda, temačna globača, ki so ji rekli Pekel. Bila je podobna globokemu kotlu, obdana od treh strani s strmimi bregovi, le na eni strani je imela žrelo, ki pa se je izgubljalo v črno, skrivnostno lesovje«.

Peklenska pogostitev

Foto: arhiv TIC Ravne
Foto: arhiv TIC Ravne

Na koncu smo razvajali še brbončice s ‘peklensko pogostitvijo’, ki jo sestavljajo: Hudičeva slina (šnops), Peklenski namaz (rženi kruh z ojstrim namazom), Hudičeva jajca, (prepeličja jajca pobarvana v rdeče), Človeški grehi – 2 vrsti grumpov (ta mastne in velike za velike grehe in grešnike, medtem ko so mali grumpi predvideni za normalne in bolj običajne grehe).

 

(Visited 170 times, 1 visits today)