LOGO_LUPA_web

Porezen – med Gorenjsko in Primorsko

februar 1, 2019
Fotografije: Katarina Mravlja
Petra Nastran

So vrhovi, ki so manj opazni, manj obljudeni pa tudi njihove fotografije na družabnih omrežjih redkeje opazimo. A prav taki so večkrat toliko bolj zanimivi in ko jih obiščemo, si rečemo – vredno je bilo!

smartcapture
smartcapture

Na meji med Gorenjsko in Primorsko

Eden takih skritih biserov je Porezen, ki leži na meji med Gorenjsko in Primorsko. To jasno vidimo že, ko se peljemo na izhodišče, saj iz Železnikov prispemo do Petrovega Brda, ki spada pod občino Tolmin. Vrh se nahaja med Davčo in Baško gripo, njegova najvišja skala pa leži 1.630 metrov nad morjem.

dav

Do vrha boste hodili dobro uro in pol, pot pa je primerna tudi za otroke.

Iz Podporezna

Preko Železnikov pridemo v Podbrdo, tam pa se usmerimo v smeri vasi Podporezen, kjer parkiramo v bližini zadnje kmetije Podhočar. Table nas vodijo desno na kolovoz za hišo, kjer kmalu pridemo v gozd in se pričnemo rahlo vzpenjati. Hodimo večinoma po gozdu, občasno pa se nam pokažejo razgledi na okolico, med drugim pa nas pot pripelje tudi do manj znanega vrha Hoč na 1.514 metrih.

dav

Srečamo staro italijansko kasarno in preidemo na zložen greben Porezna, pred nami pa se že kaže Dom na Poreznu.

Razgledi so bili v tokratnem jasnem vremenu zares radodarni, saj smo uzrli Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, Spodnje Bohinjske gore, Triglav, Kamniško Savinjske Alpe, Karavanke, na obzorju pa smo slutili Tržaški zaliv.

porezen

Snežna pravljica

Zasnežena pokrajina je bila zares balzam za oči in srečni, da nam je bil podarjen tak dan, smo se na vrhu nastavljali soncu.

(Visited 236 times, 2 visits today)