LOGO_LUPA_web

Netopirji v Županovi jami, foto Simon Jere

Po sledeh vodomca: Županova jama in druge zanimivosti

marec 15, 2019
Petra Nastran

Slovenija je tudi pod zemljo prepredena  z mnogimi čudovitimi stvaritvmi, ki pa so tako ali drugače skrite očem. Eden takih jamskih draguljev je tudi Županova jama, lepotica dolenjskega kraškega sveta, ki se nahaja v vasi Velike Lipljene, 8 km južno od Grusuplja, v neposredni bližini protiturške utrdbe Tabor Cerovo. V bližini je možen tudi ogled cerkve sv. Nikolaja s protiturškim obzidjem in Loga pod Cerovim. Vse te zanimive točke naravne in kulturne dediščine pa povezuje tudi na novo urejena naravoslovno-učna pot Po sledeh vodomca.

Županov kapnik, foto Marjan Trobec
Županov kapnik, foto Marjan Trobec

Odkril jo je župan

Jamo je leta 1926 odkril takratni šentjurski župan Jože Perme, sestavlja pa jo sedem čudovitih dvoran, ki jih povezuje več kot 600 metrov urejene poti. V dolžino meri 360 metrov in ima vse, kar imajo veliki – značilne kapniške tvorbe in druge jamske pojave: raznolike kapnike, prepade, brezna, rove, sigaste ponve ter ledene kapnike v Ledenici. Pester je  tudi živalski svet z jamskimi kobilicami, polži jamničarji, jamskimi hrošči in netopirji, ki jih pri ogledu z naglavnimi svetilkami lahko opazujemo iz neposredne bližine.

Sigove ponvice v Županovi jami, foto Lučka Jare
Sigove ponvice v Županovi jami, foto Lučka Jare

Ledenica in dvorane: Srebrna, Županova, Velika, Blatna, Matjaževa, Igorjeva

Vhod v jamo je skozi jamo Ledenico, ki jo je opisoval že J.V. Valvasor v Slavi Vojvodine Kranjske leta 1689. Domačinom je služila kot skrivališče ob turških vpadih, kasneje pa tudi za shranjevanje ledu in hrane v poletnih mesecih, saj temperatura v spodnjem delu jame doseže le okrog 4 stopinje Celzija.

Iz Ledenice vodi umetni rov do Srebrne dvorane, ki je bogata s kristalnimi kapniki in sigastimi ponvicami. Nato nas pričaka Županova dvorana z vidnim prvotnim vhodom skozi strop. Pot vodi naprej v Veliko in Blatno dvorano, kjer se z obsegom 7 metrov nahaja najmogočnejši kapnik jame. Skozi strm rov pridemo v Matjaževo dvorano, kjer lahko občudujemo »Prestol kralja Matjaža«. Zadnja in Igorjeva dvorana sta dostopni samo jamarjem.

Pogled na Matjažev prestol, Županova jama, foto MarjanTrobec
Pogled na Matjažev prestol, Županova jama, foto MarjanTrobec

 

Kekec in Winnetou
Ali veste, da so jamo uporabili tudi za snemanje kadrov v filmih Kekec (1968) ter nemškega filma Winnetou, Old Surehand (1965)?

 

Ogledi jame

Jama je razsvetljena z reflektorji, občasno pa si jamo lahko ogledate z naglavnimi svetilkami, se v jamo spustite po vrvi ali pa se udeležite dogodka Noč netopirjev. Jamo si lahko ogledate vsako soboto, nedeljo in praznike ob 15. uri. Ogled je možen le v spremstvu vodnika in traja okrog 70 minut. S seboj vzemite pohodniško obutev in topla oblačila. Spomladi v jami pripravljajo kar nekaj dogodkov, med njimi:

–          Dan doživetij, 25.5.2019: spust obiskovalcev skozi brezno v Županovo jamo, adrenalinske delavnice, animacijski ogledi z netopirjem Brankom

–          Po dogovoru pedagoški programi za otroke v vrtcu, osnovni in srednji šoli – poučni ogledi, izobraževalni program z učnimi listi in samostojnim delom, poučne in ustvarjalne delavnice, naravoslovni dnevi.

(Visited 119 times, 1 visits today)