LOGO_LUPA_web

Foto: Polona Kus

Po Poti kulturne dediščine v Žirovnico

februar 7, 2019
Petra Nastran

Spomin na našega največjega pesnika, dr. Franceta Prešerna, lahko jutri počastite s pohodom po Poti kulturne dediščine Žirovnica. Pot spada med najlepše tematske poti v Sloveniji in nas popelje po rojstnih hišah velikih mož slovenske kulture.

Na poti imamo možnost zbiranja žigov v pohodniški knjižici, uživanja v razgledih po Gorenjski, nazadnje pa se udeležimo osrednje slovesnosti pri Prešernovem spomeniku v Vrbi.

Foto: Miha Šest
Foto: Miha Šest

Obisk rojstnih hiš velikih in spremljajoči dogodki

Pohod se začne ob 8. uri v Žirovnici. Dolžina trase je 10 km in jo pohodniki s postanki prehodijo v približno štirih urah, primerna pa je za vse generacije.

Povezuje rojstne hiše Franceta Prešerna v Vrbi, Matija Čopa v Žirovnici, Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah, Janeza Jalna na Rodinah in spominski čebelnjak Antona Janše na Breznici.

Prigrizki in topli napitki bodo na voljo pri Čopovi, Finžgarjevi in Jalnovi rojstni hiši. Ti bodo zastonj za imetnike pohodniške knjižice, ki stane 10 evrov za odrasle in 5 evrov za otroke. Kdor v petih letih vsako leto zbere vseh pet spominskih žigov, prejme zbornik V zavetju Stola.

Na stojnicah pri gostilnah Knafel, Osvald, Piceriji pri Daretu in Pizzeriji Ledina ter pred Čebeljim rajem noč bodo svoje izdelke predstavljali lokalni ponudniki.

V Čebeljem raju Noč si lahko ta dan med 9. in 12.30 uro brezplačno ogledate njihovo ponudbo. V Muzeju preteklosti v Zabreznici si lahko ogledate stare predmete, pripomočke in orodje, ki so jih uporabljali nekdaj.

Že v četrtek, 7.2.2019 ob 18. uri pa se bodo v Čopovi rojstni hiši zbrali domači pesniški ustvarjalci in predstavili svojo poezijo. Večer bo gostil KD dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica in je dokaz še vedno živete kulture vezane besede.

Z vlakom

Slovenske železnice na Kulturni praznik uvajajo več postankov v Žirovnici, zato se lahko tja podate po železni cesti. Kakor je rekel dr. France Prešeren: “Bliža se železna cesta, nje se, ljubca! veselim; iz Ljubljane v druge mesta, kakor tiček poletim.” (France Prešeren, Od železne ceste).

 

Še več o Žirovnici:

Žirovnica – preplet naravne in kulturne dediščine

 

(Visited 78 times, 1 visits today)