LOGO_LUPA_web

Planina v Lazu

november 8, 2018

Nekateri pravijo, da je jesen nova pomlad, ko je vsak list cvet zase. Narava se še zadnjič pred belo preobleko obarva v tople barve, ki dajejo naravi tako značilno podobo. Prav zato nekatere kraje še posebno rada obiščem v tem letnem času, saj se mi zdijo najlepši. Eden takih krajev je tudi Planina v Lazu, ki leži v kotlini nad Bohinjem.

Petra Nastran

Skrita med vrhovi

Laz se nahaja med vrhovi Rob pod Kredo, Kreda, Slatna, Prvi Vogel, Ogradi ter 2390 m visokim Debelim vrhom, ki s svojo podobo in višino kraljuje med vrhovi Fužinarskih planin. Prvi pogled na planino osupne, saj se človek znajde v nekem drugem času.

IMG_20181023_101149_HDR

To najbolj avtentično ohranjeno pastirsko naselje v Julijskih Alpah ima največ pastirskih stavb ne lesenih vogalnih koleh ali na kobilah, ki ločijo zgornji bivalni del z odprtim ognjiščem od spodnjega odprtega prostora, namenjenega živini. Lesene stavbe so pokrite s skodlami. Je eno najstarejših območij s sledmi človeka v Alpah – tu so našli kurišče iz srednje kamene dobe. Planina ima lastno vodo, kar je bila velika prednost za prve prebivalce.  Ti so se ukvarjali tudi z rudarjenjem, katerega sledovi so z okroglimi površinskimi rudnimi jamami vidni še danes.

IMG_20181023_091528_HDR

Zlati macesni

Do Planine v Lazu lahko pridete preko Planine pri Jezeru in si tako podaljšate izlet, hkrati pa vidite še eno izmed mnogih bohinjskih planin. Dve uri vam bo vzela pot, ki je zelo primerna tudi za družine z malimi otroki, saj je pot brez večjih vzponov prijetno speljana. Hodili boste po gozdu, kmalu pa se bodo pred vami začeli kazati obrisi gora. V tem času boste nagrajeni z najlepšimi pogledi na razkošno naravo in v soncu žareče macesne, ki dajejo pokrajini tisti poseben nadih, neprimerljiv z drugimi letnimi časi.

IMG_20181023_091655_HDR

Pojdite tja gor, v nek drug svet, nazaj boste prišli drugačni.

Površinske rudne jame

Železna pot, dokazi nekdanjega rudarjenja leže severno nad planino, na položni planoti pod Debelim vrhom, kjer je površje prekopano z značilnimi okroglimi površinskimi rudnimi jamami. Pod previsom v bližini Žagarjeve glave so našli kurišče iz srednje kamene dobe – mezolitika, ki sodi med najstarejše človekove sledi v Julijskih Alpah.

 

Foto: Petra Nastran

(Visited 195 times, 1 visits today)

ODDAJTE SVOJ GLAS IN POSTAVITE SVOJO OBČINO NA PR(A)VO MESTO!

 


Odgovorite na spodnja vprašanja z ustreznim izborom števila:

1 = zelo slabo, 2 = slabo, 3 = dobro, 4 = zelo dobro, 5 = odlično


1. Kako ste zadovoljni z življenjem v svoji občini?


2. Kako ste zadovoljni z razvojem vaše občine?


3. Kako občina skrbi za svoje občane, posebej ranljive skupine?


4. Kako občina skrbi za okolje (odpadki, zrak, voda, tla), kolikšna je trajnostna naravnanost občine?


5. Kako bi ocenili razvoj turizma - je tudi v skladu s skrbjo za domačine?


6. Ali je v zadnjem letu (od volitev) opaziti izboljšanje ali poslabšanje življenja in razvoja v občini?


7. Kateri projekt/dogodek ste v vaši bližini opazili v zadnjem letu? Kaj od obljubljenega pogrešate?

 

Za sodelovanje izpolnite kontaktni obrazec.