Pivška presihajoča jezera

januar 12, 2018
Foto: Erika Kovačič

Območje občine Pivka ima največ jezer v Sloveniji – kar 17, in je mešanica kamnitega Krasa in zelene Notranjske, saj tu najdemo presihajoča jezera, ponikalniško reko, vrtače in gozdove.

Foto: Branko Česnik
Foto: Branko Česnik

Zanimiv izlet tudi pozimi, ko pokrajina dobi še posebno skrivnosten nadih.

Foto: Andrej Udovič
Foto: Andrej Udovič

Preplet kamna, vode in človeka tu ustvarja harmonično mešanico naravne in kulturne dediščine, ki s svojo neokrnjenostjo in pristnostjo predstavlja veliko naravno bogastvo tako v Sloveniji kot v svetu, kjer raste 182 vrst rastlin in živi 211 vrst hroščev, 106 vrst metuljev, 133 vrst ptic, svoj prostor pa imajo tu še medved, volk ter ris. Prav reka Pivka je tista, ki je oblikovala Postojnsko jamo.

Foto: Simon Godec
Foto: Simon Godec

Zaščiteno območje

140 km2 obsežen Krajinski park Pivška presihajoča jezera je od leta 2014 zaščiteno območje, kjer lahko vidimo naravni pojav, ko ob deževju voda napolni kraške jame in ustvarja jezera. Največje jezero je Palško, ki je napolnjeno z vodo veliko za 300 nogometnih igrišč. Kar 40 odstotkov kmetijskih površin je vključenih v ekološko kmetovanje (slovensko povprečje je 7 odstotkov), saj plitka zemlja ne dopušča intenzivnega kmetovanja, paša pa poskrbi za to, da se pokrajina manj zarašča.

Foto: RRA Zeleni kras d.o.o., vir: STO
Foto: RRA Zeleni kras d.o.o., vir: STO

Ena najlepših razglednih točk je hrib Šilentabor, ki se dviga 700 metrov nad morjem, ogledamo pa si lahko še Ekomuzej, Park vojaške zgodovine, Etnološko zbirko na Stari Sušici, si razširimo obzorje na Kamnoseški učni poti ali pa se v neke druge čase vrnemo na gradu Kalc, možnosti so tudi za kolesarjenje in konjeništvo.

Domači kraji Martina Krpana

Foto: Franci Horvat
Foto: Franci Horvat

Iz teh skrivnostnih krajev je bil doma Martin Krpan in izlet na njegovo domačo, 1123 metrov visoko Sv. Trojico, je lahko prijeten izlet, ki nam nudi lepe razglede na Nanos, Vremščico, Snežnik ter druge vrhove. Če pa nam pohodniški duh ne da miru, se podajmo po Veliki Krpanovi poti, ki se z 91 kilometri razteza od Pivke do Postojne.

(Visited 137 times, 7 visits today)