Foto: Marko Masterl, vir: Life Kočevsko

Otvoritev Orlove učne poti

oktober 7, 2018

Ljudska univerza Kočevje je v sodelovanju s partnerji projekta LIFE Kočevsko včeraj priredila otvoritev Orlove gozdne učne poti ob Reškem jezeru. 

Dogodek se je  začel ob 10. uri s predstavitvijo projekta LIFE KOČEVSKO v Orlovi sobi (prostori TIC Kočevska Reka, Kočevska Reka 5) in nadaljeval z otvoritvijo in sprehodom po Orlovi poti.

Foto: Life Kočevsko
Foto: Life Kočevsko

Orli belorepci v Kočevski Reki

Gnezdo para orlov belorepcev  v Kočevski Reki je bilo odkrito v 80. letih prejšnjega stoletja, le nekaj let po izgradnji jezu, za katerim je nastalo Reško jezero. Odkritje je predstavljalo prvo potrditev gnezdenja te vrste na naših tleh. Belorepec je vse od takrat na Kočevskem stalno prisoten.

Reško jezero in bližnje gnezdo belorepcev privabljata številne obiskovalce: pohodnike, ljubitelje narave, ribiče, lovce in adrenalinske rekreativce. Gnezdo in osrednji del belorepčevega prehranjevalnega habitata sta zato izpostavljena precejšnjemu vznemirjanju s strani človeka.

Orlova pot

V gozdni rezervat Jezero je zato vse od poletja 2017 umeščena tematska Orlova pot, ki obiskovalce navdušuje z edinstvenim naravnim bogastvom, ozavešča o kompleksnosti ekoloških procesov in pomenu varovanja končnih plenilcev, kot je belorepec. Obiskovalce usmerja k obisku dela rezervata, v katerem belorepcu ne predstavljajo večje motnje.

Orlova pot je bila med vetrolomom lani močno poškodovana, na pot je padlo več dreves, na nekaterih delih jo je celo odtrgalo.


Vir: LIFEKočevsko; Več o orlu belorepcu: zgibanka

(Visited 10 times, 4 visits today)

Preberite tudi:

Foto: Mirko Bijuklič, www.slovenia.info
Destinacije EDEN: Posočje

...  kolesarjenje, pohodi - na vrhove Julijcev, po Soški poti ali raziskovalni pohodi po krajih Soške fronte. Na svoj račun boste ...

Foto: Iztok Medja, www.slovenia.info
Foto: jesen v vzhodni Sloveniji

Jesen je lepa po vsej Sloveniji. Tokrat smo izbrali nekaj fotografij z vzhodnega dela ... Kozjansko Otok ljubezni Vinogadi v Posavju Bizeljs ...

Martinovanje v Štanjelu (Foto: Ana Rojc)
Martinovo: Pozdrav mlademu vinu

Martinovo, praznik vina, prinaša številne zanimive dogodke po vsej Sloveniji. Nekaj namigov, kam na spoznavanje vin in lokalne kulinarike. Ljubljan ...

Foto: Jošt Gantar
Kulturna pot: Pot Svetega Martina

...  Szombathely na Madžarskem, od koder vodi 7 Martinovih poti do različnih delov Evrope. Celotna pot meri 2.500 kilometrov, ...