Foto: Marko Masterl, vir: Life Kočevsko

Otvoritev Orlove učne poti

oktober 7, 2018

Ljudska univerza Kočevje je v sodelovanju s partnerji projekta LIFE Kočevsko včeraj priredila otvoritev Orlove gozdne učne poti ob Reškem jezeru. 

Dogodek se je  začel ob 10. uri s predstavitvijo projekta LIFE KOČEVSKO v Orlovi sobi (prostori TIC Kočevska Reka, Kočevska Reka 5) in nadaljeval z otvoritvijo in sprehodom po Orlovi poti.

Foto: Life Kočevsko
Foto: Life Kočevsko

Orli belorepci v Kočevski Reki

Gnezdo para orlov belorepcev  v Kočevski Reki je bilo odkrito v 80. letih prejšnjega stoletja, le nekaj let po izgradnji jezu, za katerim je nastalo Reško jezero. Odkritje je predstavljalo prvo potrditev gnezdenja te vrste na naših tleh. Belorepec je vse od takrat na Kočevskem stalno prisoten.

Reško jezero in bližnje gnezdo belorepcev privabljata številne obiskovalce: pohodnike, ljubitelje narave, ribiče, lovce in adrenalinske rekreativce. Gnezdo in osrednji del belorepčevega prehranjevalnega habitata sta zato izpostavljena precejšnjemu vznemirjanju s strani človeka.

Orlova pot

V gozdni rezervat Jezero je zato vse od poletja 2017 umeščena tematska Orlova pot, ki obiskovalce navdušuje z edinstvenim naravnim bogastvom, ozavešča o kompleksnosti ekoloških procesov in pomenu varovanja končnih plenilcev, kot je belorepec. Obiskovalce usmerja k obisku dela rezervata, v katerem belorepcu ne predstavljajo večje motnje.

Orlova pot je bila med vetrolomom lani močno poškodovana, na pot je padlo več dreves, na nekaterih delih jo je celo odtrgalo.


Vir: LIFEKočevsko; Več o orlu belorepcu: zgibanka

(Visited 18 times, 1 visits today)

Preberite tudi:

IMG_1919
Vas Grabče

...  življenjske kot prave poti v življenju nas včasih vodijo v kraje, ki jih sami ne bi odkrili in nam ...  to velja za skrito ...

IMG_3542
Decembrski sončni zahod na Viševniku

Včasih se je zjutraj tako lepo še malo zaviti med tople rjuhe in si privoščiti kakšno uro spanca dalj. Sončni vzhod nam bo s tem ušel, a še ve ...

IMG_1694
FOTO: Zimski sprehod v okolici Kranja

Kranj je četrto največje slovensko mesto in čeprav zelo industrijsko, se še vedno najdejo kotički, kjer ne boste srečali stvari modernega sveta. ...

Foto: Petra Nastran
Foto: Sončni vzhod na Šmarjetni gori

Preprosto je najboljše in to drži tudi, ko gre za lepe stvari v življenju. Včasih je sončni vzhod, ki ga dočakaš na bližnjem hribu nekaj najbo ...