LOGO_LUPA_web

Foto: Marko Masterl, vir: Life Kočevsko

Otvoritev Orlove učne poti

oktober 7, 2018

Ljudska univerza Kočevje je v sodelovanju s partnerji projekta LIFE Kočevsko včeraj priredila otvoritev Orlove gozdne učne poti ob Reškem jezeru. 

Dogodek se je  začel ob 10. uri s predstavitvijo projekta LIFE KOČEVSKO v Orlovi sobi (prostori TIC Kočevska Reka, Kočevska Reka 5) in nadaljeval z otvoritvijo in sprehodom po Orlovi poti.

Foto: Life Kočevsko
Foto: Life Kočevsko

Orli belorepci v Kočevski Reki

Gnezdo para orlov belorepcev  v Kočevski Reki je bilo odkrito v 80. letih prejšnjega stoletja, le nekaj let po izgradnji jezu, za katerim je nastalo Reško jezero. Odkritje je predstavljalo prvo potrditev gnezdenja te vrste na naših tleh. Belorepec je vse od takrat na Kočevskem stalno prisoten.

Reško jezero in bližnje gnezdo belorepcev privabljata številne obiskovalce: pohodnike, ljubitelje narave, ribiče, lovce in adrenalinske rekreativce. Gnezdo in osrednji del belorepčevega prehranjevalnega habitata sta zato izpostavljena precejšnjemu vznemirjanju s strani človeka.

Orlova pot

V gozdni rezervat Jezero je zato vse od poletja 2017 umeščena tematska Orlova pot, ki obiskovalce navdušuje z edinstvenim naravnim bogastvom, ozavešča o kompleksnosti ekoloških procesov in pomenu varovanja končnih plenilcev, kot je belorepec. Obiskovalce usmerja k obisku dela rezervata, v katerem belorepcu ne predstavljajo večje motnje.

Orlova pot je bila med vetrolomom lani močno poškodovana, na pot je padlo več dreves, na nekaterih delih jo je celo odtrgalo.


Vir: LIFEKočevsko; Več o orlu belorepcu: zgibanka

(Visited 26 times, 1 visits today)

Preberite tudi:

Foto: Ana Pogačar, ARHIV: Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik
Sv. Primož nad Kamnikom

...  za manjše otroke. Večinoma hodimo po gozdu in makadamski poti. Na vrhu se nam odpre prostran razgled na okoliške hribe in ...

Malica za dva v Beer Pubu (Foto: Beer pub)
Beer pub – na pivo ali “malco” v Kranju

Izleti z vlakom po Gorenjski znajo zbuditi apetit in najlažje si je malico privoščiti direktno na kranjski železniški postaji, kjer se nahaja piv ...

Foto: Sašo Kočevar
Loški grad in Loški muzej

...  Nastran Iz centra Škofje Loke smo se tokrat napotili proti Loškemu gradu iz 13. stoletja, kjer ima svoje prostor Loški ...

Netopirji v Županovi jami, foto Simon Jere
Po sledeh vodomca: Županova jama in druge zanimivosti

...  Eden takih jamskih draguljev je tudi Županova jama, lepotica dolenjskega kraškega sveta, ki se nahaja v vasi Velike Lipljene, 8 ...