LOGO_LUPA_web

Odprtje nove evropske pešpoti v Sloveniji: E12 SLO od Škofij do Sečovelj

december 7, 2016
Foto: Jože Prah

Komisija za evropske pešpoti v Sloveniji (KEUPS) v sodelovanju z Obalnim planinskim društvom Koper in Mestno občino Koper 10. decembra vabi na svečano odprtje Evropske pešpoti E12 SLO, ki poteka od Škofij do Sečovelj.

Planinci se bodo zbrali ob 11. uri na Titovem trgu v Kopru, kjer jih bodo pozdravili predstavniki ustanoviteljic KEUPS, lokalne skupnosti, obalnega planinskega društva, planinci iz Hrvaške in Italije ter predstavnik Evropske popotniške zveze. Po odprtju se bodo iz Kopra podali po novem odseku evropske pešpoti E12 SLO mimo Izole do Strunjana.

Foto: Jože Prah
Foto: Jože Prah

60 tisoč kilometrov pešpoti prek Evrope

Prek Evrope poteka dvanajst evropskih pešpoti, med njimi tri tudi prek Slovenije, E6, E7 in E12. “Poti je okoli 60 tisoč kilometrov in s severa na jug ali z vzhoda na zahod najizvirneje povezujejo Evropo in nas vabijo k hoji čez hribe in doline, iz regije v regijo, iz domovine v domovino, iz dežele v deželo … in vse to brez meja,” pravijo na Planinski zvezi Slovenije.

Evropske pešpoti v Sloveniji so označene z rumeno-rdečo markacijo.

V Sloveniji skrbi za 1000 kilometrov evropskih pešpoti Komisija za evropske pešpoti v Sloveniji (KEUPS), ki so jo ustanovile Zveza gozdarskih društev Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije, Planinska zveza Slovenije in Turistična zveza Slovenije.

evropske-pespoti-v-sloveniji

V Slovenijo so evropske pešpoti že leta 1975 zanesli gozdarji

Evropska pešpot E6 (Ciglarjeva pot), ki pelje od Baltika do Jadrana, poteka v Sloveniji od Radelj na Koroškem do Strunjana ob Jadranskem morju ter ob morju mimo Portoroža do Sečovelj. “Odprta je bila leta 1975 na Mašunu. Dolga je nekaj manj kot 400 kilometrov in jo lahko prehodimo v dobrih 14 dneh. Na njej je 39 kontrolnih točk in žigov,” povedo na PZS.

Evropska pešpot E7 (Naprudnikova pot), ki povezuje Atlantik in Črno morje, Slovenijo premeri od Robiča do Hodoša in je bila odprta leta 1986 na Mačkovcu. “Slovenski del poti je dolg malce več kot 600 kilometrov in ima 42 kontrolnih točk z žigi. Prehodimo jo v dobrih 30 dneh,” povedo na PZS.

E6 in E7 se pri nas srečata nedaleč od medvedjih stopinj v Predgozdu, blizu Mačkovca in Sela pri Robu, sredi prekrasnih gozdov.

Nova evropska pešpot E12 prihaja iz Španije, Francije in Italije na slovensko in hrvaško jadransko obalo, Črno Goro, Grčijo in naprej v vzhodno Sredozemlje. V Sloveniji poteka vzdolž Obale od Škofij do Sečovelj in bo odprta 10. decembra. “Slovenski odsek je dolg malo manj kot 50 kilometrov, za kar potrebujemo od dva do tri dni, in ima tri kontrolne točke z žigi – v Ankaranu, Strunjanu in Sečovljah,” povedo na PZS.

E6 in E12 se srečata v Strunjanu in skupaj nadaljujeta pot do hrvaške meje.

Foto: Jože Prah
Foto: Jože Prah

Nova evropska pešpot tudi dragocena turistična pridobitev

“Nova pot bo tudi prispevek k razvoju turistične infrastrukture območja in promociji turistične regije, saj bo pohodnike popeljala skozi tri obalna mesta in mimo številnih turističnih objektov, ki so za tovrstni turizem nepogrešljivi,” poudarja predsednik Komisije za evropske pešpoti v Sloveniji, Jože Prah.

“V Sloveniji smo s tem še razširili ponudbo za pohodništvo in planinarjenje, ki sta zelo priljubljeni obliki prostočasne dejavnosti tako Slovencev kot tudi vedno večjega števila tujih turistov,” je povedal predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik.

Gozdne poti moramo spoštovati

Direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem je poudaril: “V gozdovih je mnogo poti. Gozdnih cest, ki jih je zgradil človek, je samo v Sloveniji več kot 12.000 kilometrov, več kot 100.000 kilometrov je gozdnih vlak. Tudi živali imajo v gozdu svoje poti. Bistvo gibanja po kateri koli gozdni poti je, da spoštujemo njen namen, njene uporabnike in da jo ohranimo za tiste, ki bi jo želeli uporabiti še za nami.”

 

 

(Visited 25 times, 1 visits today)