LOGO_LUPA_web

Obiščite vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin

junij 17, 2019
/ Igor Fabjan

Žalec, središče Savinjske doline velja za središče slovenskega hmeljarstva. Nič čudnega, da ima v mestu sedež Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije (IHPS).

V IHPS že več let skrbijo tudi za Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin. Od letošnje pomladi lahko spoznavate njegovo novo podobo. Vrt so zasadili v bližini stare lokacije. Zanimiva pa je že oblika gredic, ki tvorijo stilizirano vzpenjavko hmelja, ki se ovija okoli opore. Posamezne gredice predstavljajo poganjke, v njih pa so zasajene skupine različnih rastlin. Skupaj so zbrane glede na različne namene uporabe in učinkovanja. Rastline so označene z imeni, informativni panoji pa vas podrobneje seznanjajo z njimi. Nastanek vrta sega v leto 1976. Sprva so v raziskovalne namene zasadili 38 vrst rastlin, zadnja leta pa lahko na vrtu občudujete okoli 200 vrst rastlin. Danes ima vrt raziskovalno, svetovalno in izobraževalno vlogo.

Foto: Igor Fabjan

Vrt boste našli na Cesti Žalskega tabora 2, nekaj sto metrov stran od znamenitih pivskih fontan (na drugi strani železniške proge). Vrt je odprt za oglede ob delovnikih od 8. do 13.30 ure, od prvega vikenda v maju do 1. oktobra. Za posameznike je ogled brezplačen, za skupine pa po predhodnem dogovoru organizirajo vodenje. Mnoge rastline, ki jih lahko občudujete na vrtu so tudi naprodaj v bližnjem rastlinjaku kot eko sadike. V sosednji zgradbi ne spreglejte Eko muzeja hmeljarstva in pivovarstva, ter Zeliščnega parka pri obrambnem stolpu oz. cerkvi Sv. Nikolaja, za zasaditev katerega so ravno tako poskrbeli v IHPS.

Foto: Igor Fabjan
Foto: Igor Fabjan
(Visited 161 times, 1 visits today)